Vilka växter klarar av ett kustnära läge?

Hejsan!
Vi har en tomt i Stockholms skärgård. Vad för växter kan ni föreslå runt denna tall, som är lättskötta och klarar av att vara nära havet?

Mvh
Eva

Eva

Kommentarer

  • Hej Eva!

    Tolkar jag dig rätt om ni hade tänkt er tåliga växter i krukor runt tallen under sommaren? Är det soligt eller skuggigt läge? Berätta gärna lite mer så ser jag fram emot att ge lite förslag!
    Johan Jancke Trädgårdsmästare
  • Hej Johan

    Tack för dina frågor. Jag hade tänkt mig att plantera lite blommor i hålet runt tallen. Har nu först fyllt det med löv etc och kommer sedan att fylla upp det med jord. Då detta är ett sommarställe och vi inte är där hela tiden behöver vi tåliga växter och jag tänker mig att allt som är planerat jord håller bättre än i krukor. Detta är sydläge men lite skugga har platsen nog ifrån tallen. Och som du ser är havet där. Gärna någonting som blommar i juli, då det är då vi är där som mest.

    Kanske kan du även ge mig lite råd på växter i hålet mellan trallarna (där det är två större stenar).

    Jag kommer till landstället midsommarhelgen och är kvar till sista juli. Jag hoppas att det räcker för att växterna ska förankra sig. Annars måste jag hitta en lösning för bevattning under augusti i alla fall.

    Här kommer ett foto till.

    Ser fram emot ditt svar.

    Mvh
    Eva



    eva
  • Hej Eva!

    Tack för mer information och fler bilder! Utrymmet runt tallen är inte stort och det krävs att du fyller på en hel del jord för att något ska trivas att växa där. Det är också väldigt torrt under stora träd.

    Det du skulle kunna prova är att plantera en klematis som med hjälp av ett nät får klättra uppför stammen. Trallen ger skugga åt basen som klematis tycker om. Jag skulle titta på sorter ur gruppen Tidiga storblommiga klematis eller bland Atragene-sorterna. En lättskött favorit med lång blomningstid är sorten 'Albina Plena'.

    I området mellan trallen kan du titta på marktäckare för soligt läge för att få lite inspiration och tips om växtval och förberedelse av marken.

    Tänk på att växterna behöver vattnas under torra perioder hela första växtsäsongen för att etablera sig.

    Lycka till!
    Johan Jancke Trädgårdsmästare
  • Tack Johan!
    Eva
  • Hej Johan

    Vilken klätterväxt kan du rekommendera utmed väggen till vänster där det är tre gräs planerade (som nu är borttagna). Gärna med blommor och som är riktigt täckande. Självklättrande är att föredra och även att dom inte behövs beskäras ner till marknivå.


    Och sedan vill jag även ha en klätterväxt klättrandes upp utmed den först gråa stolpen. Har tänkt att plantera växten på marken nedanför terassgolvet. Även här: självklistrande, ingen full nedklippning, gärna blommor under juli och tålig då detta är en havstomt i Stockholms skärgård. Tomten ligger i söderläge. 


    Mvh
    Eva

    Eva
  • Hej Eva,

    Tack för dina bilder och frågor!

    Till väggen där prydnadsgräs tidigare stått skulle jag rekommendera ett Klättervildvin. Här får du ingen tydlig eller överdådig blomning men en lättskött klätterväxt som fäster sig själv, täcker in snabbt och ger en grön kontrast till träet. Vill du istället ha någonting blommande och kan tänka dig att sätta en spaljé på väggen fungerar de klematis som Johan tidigare rekommenderade här också.

    För stolpen kan jag istället rekommendera en kaprifol där du får en blomning under perioden du är i sommarstugan och får njuta av den. Flera olika sorter finns att välja på här och eftersom den klättrar genom att snurra sig upp runt sitt stöd fungerar de extra bra runt stolpar.

    Tänk på att noga jordförbättra innan plantering då jorden troligtvis är ganska mager på platsen och du har mycket att vinna på att gräva djupt och tillsätta mycket näring till platsen innan plantering.

    Jag hoppas att dessa alternativ kan fundera och vara till hjälp!
    Amie Liddle Trädgårdsmästare
  • Hej Amie
    Tack för ditt svar. Klättervildvin har vi hela huset täckt med på vårt permanenta boende så skulle helst vilja ha någonting annat. Är inte klematis lite spretig ich inte så täckande? Skulle klätterhortensia fungera eller fläder. Alltså då buske i stället för klätterväxt. Det viktigaste är att den höga träväggen försvinner lite.

    Jag kan inte gräva så mycket då jorden är hård och stenig. Hade tänkt prova no-digging-metoden. Har redan lagt kartong (mot ogräs) och lite bladet etc (efter krattning) och kommer sedan att fylla upp med jord. Hur högt med jord behövs det? Lika högt som krukan växten kommer i?Tror du det fungerar?
    Vänliga hälsningar, Eva
  • Ps. Blev mitt svar ivägskickat??
  • Hej igen. Undrar om du har ett alternativ till kaprifolen då jag läser att den är giftig och med eventuella barnbarn så är det nog inte så bra. Mvh. Eva


  • Hej igen Eva,

    Tack för din återkoppling!

    Som ett alternativ till en klätterväxt vid väggen tror jag att fläder är ett toppen alternativ. Den är efter etablering torktålig och klarar sig bra i skärgårdsmiljö medan klätterhortensian inte skulle må så bra i det fullt soliga läget och den väldränerade jorden.

    Det stämmer att klematisen inte är så tät till en början men kan bli med tiden, detta skulle även kunna vara ett alternativ till stolpen om du inte vill använda dig av kaprifolen där men behöver då lite uppbindning.

    När det kommer till jordmån är no-dig metoden en fantastisk lösning men kan vara svår i en stenig miljö. Den används bäst där man kan bygga på höjden och göra en upphöjd bädd ovan mark utan att gräva sig nedåt. Buskar, träd och klätterväxter behöver man en jordmån som är ca 50 cm djup från början för att växten ska kunna etablera sig bra. Har man en grundare jordmån riskerar man att missa stora stenar/berg som är i vägen för växtens rötter, att jorden närmast rötterna inte är tillräckligt fuktighetshållande samt att växten inte får nog med näring.

    Eftersom att detta även är en landställe har du mycket att vinna på att förbereda jorden noga innan plantering för att underlätta till en början. Ett alternativ för att slippa att gräva i den steniga jorden är då att bygga uppåt med tillexempel odlingslådor i trä, en upphöjning av sten eller en högre kortenstålskant för att få upp höjden lite.

    Jag hoppas att detta kan vara en hjälp på vägen och stort lycka till!
    Amie Liddle Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.