Till senaste kommentaren

Varför gulnar bladen på min lagerhägg?

Hej! Köpte Lagerhägg  rotklump september 2020 och sensommaren 2022 ser den ut såhär. Va 5 buskar har klart sig fint och är mörkgröna men resten har ljusnat och har de även fått lite bruna löv här och var nu på vintern. Vad har vi gjort för fel? Vattnat för mycket? Planterat för djupt? Vi har vattnat med droppslang under den varmare perioden (inte nu såklart). Kan vi rädda dem eller är det ingen fara? Vad vi vet har de samma förutsättningar allihopa, både de som ljusnat och de som är mörkgröna. Möjligen är de mörkgröna mer skyddade från vind.
Louice

Kommentarer

  • Hej Louice,

    Tack för din fråga!

    Lagerhäggen är en fantastisk växt men kan vara lite krävande vid placeringar som är blåsiga eller väldigt solutsatta. De trivs bäst i halvskugga, i vindskyddande lägen och i en fuktighetshållande jord.

    Utifrån dina bilder ser det främst ut som att dessa plantor har det lite kämpigt på grund av just solen och vinden. Eftersom att dina plantor även har gräsmatta på båda sidorna i nära anslutning tar de antagligen även en hel del av vattnet och näringen som ni tillfört.

    Mitt råd är att hålla gräsmattan ca 30 cm minst ifrån häckplantorna och vara noga med att skugga dem när vårsolen är som starkast. Gödsla de gärna med kogödsel i mars/april och avsluta gärna med ett lager täckbark. Kogödseln ger plantorna näring, jord förbättrar när det brutits ner och täckbarken hjälper till att hålla fukten bättre och ogräset borta.

    Vattna när det börjar bli plusgrader då vintergröna växter är igång även på vintern och fortsätt sedan vattna vid torrare perioder, sällan men rikligt, så borde de snart bli friska och gröna igen!

    Lycka till!
    Amie Liddle Trädgårdsmästare
  • Okej tack snälla! När du säger vattna när det blivit plusgrader, menar du då hela dygnet? Vi har täckbark på, när vi ska gödsla ska vi ta bort töckbarken  först och sen lägga tillbaka den eller kan man lägga gödsel på och sen fylla på med täckbark igen?

    Många löv blev bruna nu då det varit mycket kallt och blåsigt och samtidigt sol. Tycker du man ska vintertäcka eller bara hoppas att plantorna får djurpare rötter? Vi bor i zon ett.

    Vi var oroliga att vi vattnat för mycket i sommar och sen tidiga hösten eller kanske planterat dem för djup men det tror du inte är anledningen att de gulnade? Ska vi lyfta på plantorna i vår, alltså försöka få upp dem någon cm?

    Vi har ju så vitt vi vet följt alla konstens regler men vi blev oroliga när de ljusnade på sensommaren och sen nu när de fått endel bruna blad.

    Vi är väldigt mycket nybörjare så all hjälp tas tacksamt emot.
  • Hej Louice!

    Det ser inte ut att vara ett tjockt lager täckbark som ligger på nu. I det fallet skulle jag själv lägga på gödsel och vända ner den gamla täckbarken med gödselt och sedan lägga ett nytt lager täckbark, men det går också att ta undan den som ligger och lägga tillbaka sedan. Det viktiga är att det går att få ner gödslet i jorden, så att det inte bara ligger ovanpå den.

    Ni behöver inte vattna hela dygnet vintertid, utan bara se till att det finns fukt ner på djupet. Det vintergröna växterna behöver fukt så fort det är mildgrader. Risken om man missar att kolla vattningen är att bladen vaknar till när de första solstrålarna värmer på och vill dricka, men om marken fortfarande är frusen så kan inte plantan ta upp fukt. Det gör att bladen lätt tar skada.

    Jag tror inte att ni gjort något fel i skötseln för helhetsintrycket är att lagerhäggen mår ganska bra. Men förra vintern var tuff för massor av växter i södra delarna av landet. På det kom sedan en vår och försommar med extrem torka och därefter en minst sagt blöt hög- och sensommar. Att en del blad är tillfälligt gula tycker jag ändå vittnar om att ni tagit hand om er lagerhägg.

    Vad gäller täckningen är det något jag rekommenderar första åren i synnerhet och då med hjälp av skuggnät eller juteväv. Det gör att blad och barr på de vintergröna inte vaknar lika snabbt och risken för skador minskar radikalt. Det är inte så farligt med lagerhägg som med barrväxter. Att googla tjältorka tillsammans med thuja (eller tuja) ger en god inblick i worst case scenario. Men där är ni inte alls.

    Ni behöver inte gräva upp och plantera om plantorna. Det gula beror på de stora variationerna som varit senaste året.

    Vänliga hälsningar,
    Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.