Lagerhägg med brunfläckiga blad?

Jag undrar vad som hänt med min lagerhägg. Jag är nyinflyttad och vet inte hur den har skötts om tidigare, men nu har den på flera ställen brunfläckiga blad. Vad ska jag göra?
Hanna

Kommentarer

 • Hej Hanna!

  Tack för din fråga! Lagerhägg kan få missfärgade blad av flera olika anledningar och att exakt avgöra vad som orsakat de fula bladen på din häck är omöjligt. Ibland kan skadorna bero på tidigare angrepp av insekter, men de beror kanske oftast på att plantorna fått vinterskador - alltså skador som uppstått under den kalla årstiden när växter som är vintergröna fortsätter att växa, men i vårt kalla klimat inte kan få upp något vatten från den frusna marken. För att motverka detta kan man vattna plantorna ordentligt under hela hösten fram tills marken fryser till. Man kan även skugga plantorna med täckväv under vårvintern.

  Till att börja med skulle jag, om jag vore du, bara nypa bort de missfärgade bladen och sedan se till att ge häcken gödsel och vattning under kommande växtsäsong för att avvakta och se om det löser problemen.

  Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Hej, jag har liknande problem med min lagerhägg, var jättefin tills ungefär nu i slutet av januari. Tips på vad jag ska göra med den? Bifogar foton

 • akerberga
 • Hej,
  Tack för bilderna. Din lagerhägg har drabbats av tjältorka, precis som min expertkollega Johan beskriver i svaret ovan. Vad du får göra är att klippa bort de grenar som torkat och dött. Men avvakta med beskärningen tills dess att du ser om det kommer nya skott. Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.