Till senaste kommentaren

Lämpliga växter på oskyddad takterass

Hej!
På mitt jobb har vi en väldigt fin takterass i Stockholm.Det är på femte våningen så terassen är förhållandevis högt upp och i princip oskyddad mot vind och snö - det finns en spaljevägg men osäker på hur mycket den egentligen skyddar. Som det är nu har vi fyra stora lådor med halva lådan murgröna och resten tomt + 3 runda lådor med sorgliga tujabuskar. Jag har tagit på mig att fixa till terassen men jag har svårt att hitta plantor som kan tåla att stå där uppe och dessutom övervintra. Har ni några förslag/tips på plantor som kan funka?

Jag söker främst något som är tåligt, gärna utan allt för stort vattenbehov eftersom det finns perioder där ingen är här (tex sommarsemester) men vi har självbevattningssystem som verkar funka ok. Helst flerårigt och frosttålig.
Tack så jättemycket på förhand!
/Jenny
Jenny

Kommentarer

 • Hej Jenny!

  Tack för din fråga! Förutsatt att odlingslådorna antingen är tillräckligt stora för att inte frysa igenom helt och hållet på vintrarna (eller är isolerade) så finns det många olika växter att välja emellan. Egentligen så skulle man kunna tänka sig de flesta buskar eller perenner med tillräcklig härdighet för växtzonen (eller helst någon zon över). Några exempel på lämpliga växter skulle kunna vara:

  Avenbok
  Smällspirea (olika sorter och bladfärger)
  Japansk järnek
  Buxbom
  Praktspirea 'Little princess'
  Liten stefanandra

  Stäppsalvia
  Kantnepeta
  Röd rudbeckia
  Nävor

  Lycka till med odlingarna!

  Johan Jancke Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.