Till senaste kommentaren

Längre blomningstid i rhododendronrabatten

Hej!

Jag har en rhododendronrabatt där jag har planterat en parkrhododendron, en azalea, marktäckare myskmadra och klätterhortensia och murgröna som är tänkta att såsmåningom klättra upp på berget som finns bakom.

Jag tycker mycket om rabatten, men inser i efterhand att dom flesta växterna blommar ungefär samtidigt, i maj/juni! Undrar om ni har ngt bra tips på perenn eller annan växt som jag skulle kunna komplettera med som blommar lite senare? Som trivs i lite surare jord.

Undrar också om ni säljer någon senblommande rhododendron, som blommar mer mot juli/augusti att ställa i en angränsande rabatt? Tycker dom är så fina men vill gärna sprida ut blomningen

Tack på förhand!
Sara

Kommentarer

  • Hej Sara!

    Du har satt fingret på ett fenomen i naturen - kanske utan att tänka på det själv. De växter som trivs i skugga, vilket ju rododendron och de flesta växter som trivs i dess sällskap gör, blommar på våren/försommaren. I naturen så växer de oftast som undervegetation till lövträd och det gör att de måste hinna växa upp och blomma så tidigt som möjligt, innan de större träden spricker ut med sina löv. Därmed den tidiga blomningstiden.

    Det finns dock säkert några perenner som kan tolerera det lite skuggigare läget och blomma även lite senare. Några exempel: kantnepeta, löjtnantshjärta (klipp ner direkt efter blomningen, så blommar den om på hösten), pion (samma sak som med löjtnantshjärta), osv. Komplettera även med t ex prydnadsgräs och funkior, för en rabatt som är intressant även när den inte blommar. En del blommande buskar, som t ex syrenhortensia eller vidjehortensia skulle även passa bra att blanda in.

    Lycka till!

    Johan Jancke Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.