Larver från sorgmygg?

Hej! Jag har fått väldigt många vita små larver i typ ALLA mina palettblad. På vissa kryllar det av dem. De finns i övre jorden och hoppar till ibland. Jag har tolkat det som larver från sorgmygg men inte helt säker, men har därför behandlat med Nemablom vid två tillfällen men de har inte hjälpt alls. Finns det något annat jag kan göra? Eller gör jag något fel? Ska jag göra något mer med Nemablom än att vattna ut det vid ett tillfälle? Tex hålla jorden fuktig/inte vattna osv. Eller är det inte ens larver från sorgmyggor utan något helt annat? Bifogar video där man ser att en hoppar till lite.  

Tacksam för hjälp då de är väldigt äckliga och vill gärna inte behöva slänga alla blommor.

Emma
Emma

Kommentarer

 • Hej Emma,
  Tyvärr kan jag inte ladda upp filmen så jag får ge dig råd utifrån din beskrivning. Sorgmyggornas larver är genomskinliga med svart huvud och en svart synlig tarmkanal vilket får mig att tro att det inte är dessa larver som finns i jorden. Du beskriver det som att de hoppar till ibland och det får mig att fundera på om den kan vara hoppstjärtar. Hoppstjärtar kan man se på jordytan så som du beskriver. Det är nu viktigt att du låter jorden torka upp ordentligt mellan vattningarna eftersom jämn fuktig jord är gynnsamt för djuren. Men det är en balansgång så att inte det blir för torrt för palettbladet.
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Hej,
  Okej tack det låter ändå rimligt att det kan vara såna. För det svarta huvudet och tarmkanalen kan man se med blotta ögat? Jag ser nämligen bara att den är vit med utseende som en larv, ca 2-4 mm lång och jämnlång. Det är som att de ligger stilla när de inte blir störda, men om jag tänder blomlampan eller tex blåser på dem blir de som tokiga. Jag får prova med det, tack för svar!

  Emma
  Emma
 • Hej igen Emma,
  Ja men då är det sorgmyggor och de är tyvärr vanliga att få besök av i krukväxter som palettblad där jorden ofta hålls jämn fuktig. Ett tips är att om du brukar få problem med sorgmyggor vid plantering kan du prova att sterilisera jorden genom att hetta upp denna i ugnen för att på så vis få en jord som inte innehåller ett mikroliv och eventuella larver av sorgmyggor. Men det här är bara ett knep för jord som används till sina krukväxter inomhus. Än en gång lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.