Larver på lök?

Hej,

Jag märkte att löken jag planterade kunde få gula blad och när jag tog upp dem hade de massa larver på sig där rötterna är. De ser ut att äta löken inifrån. Jag har nu rensat de 2 balkonglådorna jag hade planterat lök på och undrar om jag kan plantera annat i jorden, tex tomatplantor? Eller behöver jag först göra mig av med larvproblemet? Kommer dessa larver endast på lök eller på vad jag än planterar där?
Hanna

Kommentarer

 • Hej Hanna,

  Tack för din fråga!

  Det låter som att det skulle kunna vara purjolöksmal som har angripit din lök. Dessa angriper växter inom släktet allium och äter sig igenom lökens olika delar. För att vara helt säker dock skulle jag gärna se en bild på dessa larver och gärna på skadorna på växten för att kunna råda dig vidare.

  Återkom gärna till mig så kan jag kika närmare!
  Amie Liddle Trädgårdsmästare
 • Hej,

  Jag har tyvärr redan tagit upp lökarna och kastat dem, så att de 2 balkonglådorna nu är tomma på lökar, lämnade dock jorden kvar.

  Jag kan försöka beskriva lite mer. Bladen såg ut att gulna och vara korta (hämma tillväxten), de var lätta att ta upp från jorden, i jämförelse med friska lökar som kan sitta i ordentligt med sina rötter i jorden. Det började med att jag tog upp en lök och såg massa små vita/gula prickar som rörde på sig. Då förstod jag att den var angripen, sen såg jag fler och när jag tog upp en annan för inte så länge sen så såg en larv ut att vara ganska stor, kanske ca 1 cm. Medans prickarna/ små larverna var ca 1 mm.

  Jag undviker nu att plantera lök där nu (hade gjort det förra året också men ska försöka variera mer nu). Det jag undrar nu är om larverna dör i jorden utan lökar (däremot kanske lite rötter är kvar i jorden) med tiden, eller om jag behöver bekämpa de på något sätt eller slänga jorden. Eller kanske låta vintern komma (om kyla dödar) och inte plantera något där tills dess? Eller kan jag plantera tex tomat där men undvika just lök?

  Tack på förhand! 

  Hanna
 • Hej igen Hanna,

  Tack för ditt svar!

  Utan att veta exakt vilken larv det är vågar jag inte garantera att de eventuellt angriper andra växter, det är därför säkrast att sterilisera jorden med ångning eller att du låter jorden vara helt ett år för att se utvecklingen. Dessa alternativ kan vara bra om du exempelvis har en större mängd jord som är jobbig att göra sig av med.

  Är det en mindre mängd skulle jag byta ut den innan du planterar något nytt och vara noggrannare med en växtrotation som du är inne på för att minimera ohyra och sjukdomar framåt.

  Jag hoppas att detta kunde vara till hjälp och att du snart har nya friska grödor!
  Amie Liddle Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.