Vilka larver äter på vår liguster?

Vår häck har drabbats av larver som äter upp bladen på vår Ligusterhäck. Vad är det för larv och hur blir vi av med dem så häcken blir fin igen?
Anna

Kommentarer

 • Hej Anna!

  När jag såg rubriken tänkte jag osökt på ligustersvärmarens larver. Det är en av våra största nattfjärilar men larverna skiljer sig från den på bilden och är någon sort jag inte kan artbestämma utifrån bilden.

  Larverna är ju på växterna en period innan de förpuppas och de är bara då de utgör en fara för växten. Nu är fjärilarna betydligt mindre aktiva och det är inte mycket att göra i år, annat än att samla upp löv och se till att häcken inte är torr inför vintern.

  När ni nu haft ett kraftigt angrepp i år, så kommer ni vara mycket mer vaksamma under nästa säsong lovar jag. Det är inte säkert att samma larv hemsöker er nästa år igen, men om den skulle göra det är det bra att vara ute i god tid.

  Så snart ett angrepp upptäcks kan man spola av ligustern med en hård stråle vatten för att få en del av larverna att falla till marken.

  Sedan finns det finns en biologisk behandling som består av en naturligt förekommande bakterie som heter Bacillus thuringiensis i form av en produkt som heter Larvskydd. Den är fullständig ofarlig för växter, människor och djur -utom just larver. Bakterien förstör mag- och tarmkanalen hos larverna.
  Produkten ska lösas i vatten och duschas på bladverket och hela växten så snart angrepp visar sig - det går inte att behandla i förebyggande syfte.
  Det är också viktigt att temperaturen inte går under 10/12 plusgrader.

  Förhoppningsvis slipper ni påhälsning nästa säsong, men om larverna ändå dyker upp så läs gärna mer om Larvskydd genom att följa den här länken:
  Larvskydd​​​

  Vänliga hälsningar,

  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
 • Tack för svar! Larverna återkommer varje år och de kommer i mitten av juli och börjar äta på häcken. De äter även på syrenen. Sänder här en bild på hur det ser ut när de äter upp bladen. 

  anna
 • Hej igen, tack för ytterligare bild. så ledsamt att se men om du följer Jacobs råd håller även jag tummarna för att angreppet blir mindre nästa år.
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.