Behöver lavendeln beskäras?

Vi har lavendelbuskar som blivit helt torra nedtill. De är platta och växer mer på tvären än uppåt. Kan dessa repa sig? Vi har aldrig klippt ned dem sedan vi tog över trädgården för 2 somrar sedan. Misstänker att det ä r vad som gjort att de blivit så där.
Tack på förhand

Lisa
Lisa

Kommentarer

 • Hej Lisa, tack för frågan!

  Lavendeln kanske har blivit beskuren på flera år innan ni tog över också. Men om det är blad högst upp (eller ja - längst ut åt sidorna i det här fallet) så går det att klippa ner dem hårt. De tål hård beskärning och kommer att komma igen även om det tar något år innan de blir stora igen.

  Om det känns som att stammen ovan jord är väldigt knotig och ful så går det förstås bra att sätta nya plantor men om ni kan ha tålamod så är gamla lavendel fina när de fått lite tid på sig. De behöver putsas litegrann efter vintervilan årligen så kan de vara fina i många år till.

  Med vänliga hälsningar
  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
 • Hej och tack för svar!
  Men då får jag vänta tills nästa vår med att beskära, eller?
  Några av buskarna var helt torra och lossnade bara av att jag tog I dem så dessa känns lite utom räddning men några andra kanske kan ta sig.
  Lisa
 • Hej igen!

  Om de är så torra att de lossnar och går av är det bättre att klippa ner dem nu. Det som är så torrt att det bara lossnar är det ändå inte något liv i. Värmen är sen i år, så det går fortfarande bra att ta ner dem nu trots att vi är i mitten av maj.

  Med vänliga hälsningar
  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.