Till senaste kommentaren

Delar av ligusterhäcken växer knappt något?

Hej,Vi har problem med att vissa av våra ligusterhäckar inte växer. Vi flyttade in i vårt hus för ca 2,5 år sedan och då hade förra ägaren nästa precis planterat ligusterhäckar. Vi valde då att klippa ner alla häckar så de blev ca 25cm höga.Nu efter 2,5 år så har vissa av häckarna vuxit bra medan andra knappt växt något de senaste åren. Se bilder.
Alla häckarna ligger på rad i sydost och får samma mängd sol.
Vi har gödslat(naturgödsel) tidig vår samt mitt på sommaren och vi vattnar ett par timmar med droppsang var söndag.
Vi har även klippt dem vår och höst. Häckarna som tagit sig har vi beskurit mycket medan de som inte växt har vi bara beskurit någon cm.
Vi brukar även hålla häckarna fria från gräs/ogräs, även om de inte syns på bilderna 😊
Sist mätte vi PH i jorden och det ligger på runt 7 oberoende om vi mäter på en planta som tagit sig eller inte.
Vi har även luckrat upp jorden runt plantorna så de skall få luft.
Vissa av häckarna som inte tagit sig har även fått en lila nyans (se bild) och vi läste då på att man skulle ge dem trädgårdskalk vilket vi gjorde för 4 veckor sedan.
Oberoende vad vi gjort så vill inte våra små häckar ta fart. Så min fråga är vad ska vi göra för att de ska växa?

Med vänlig hälsning,
Emma

Kommentarer

 • Hej Emma!

  En vanlig orsak till att nya häckar inte kommer igång att växa som de ska är att det förberedande arbetet inte är ordentligt gjort. På bilderna ser planteringsdiket ut att vara ganska smalt. Det bör vara minst 60 cm brett och jordbearbetat ner till minst 40 cm djup. Den befintliga jorden bör blandas väl med planteringsjord innan häckväxterna planteras. Det låter som om ni gjort allt annat på rätt sätt, så jag skulle misstänka att detta är problemet. Jag förstår att det är svårt för er att veta hur förarbetet såg ut eftersom ni inte gjort det själva. Ni skulle kunna gräva upp ett par plantor där de tagit sig dåligt för att se hur underarbetet ser ut samt se hur mycket rötter plantorna bildat. Märker ni att diket är för grunt och det är svårt för plantorna att leta sig ner med rötterna kanske ni ska överväga att gräva om planteringsdiket. Annars skulle jag rekommendera att ni gräver ett bredare planteringsdike och fortsätter på samma sätt som ni gjort, men kanske se till att vattna rikligare under torra perioder än ni gjort tidigare. 

  Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Tack för dina svar. Kan vi gräva upp planeterna och bredda rabatten nu i oktober eller ska vi vänta till våren?
  Mvh
  Emma
  Emma
 • Hej igen!

  Det går alldeles utmärkt att göra det nu på hösten.

  Johan Jancke Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.