Hur får man bort löss på rabarber?

Jag har fått stora fläckar av löss på undersidan av rabarberbladen, de finns även ner på stjälken. Detta har jag fått de senaste två åren och ingenting verkar hjälpa. Jag vattnar regelbundet och gallrar ur rabarber så det inte blir tätt. Vad är detta och varför kommer de?
Blomsterlandet

Kommentarer

 • Växter är som i full tillväxt och som gödslas med mycket kväve drabbas oftare av bladlöss än de mer långsamväxande växter. Som förebyggande åtgärd är tipset att minska på kvävegödsling och vattna rabarbern ännu mer. När det gäller bekämpning av de löss som finns där idag är det besprutning med såplösning samt att spola av bladen med en kraftig vattenstråle som du kan prova.
  Blomsterlandet
 • Hej, jag har ett gammalt rabarberland som jag aldrig haft problem med. Nu har de börjat komma upp för i år, men bladen är alldeles buckliga o även trasiga, vad kan det bero på? Är det löss? Det syns inget speciellt på baksidan av bladen. Bör jag ta bort alla blad o hoppas de nya som kommer mår bättre?
  Jag har även mycket myror i min rosenrabatt, skadar de rosorna eller kan jag låta dem vara?

  Veronica
 • Hej Veronica!

  Det skulle kunna vara löss eller något annat litet djur. Har du mördarsniglar i trädgården? Det skulle även kunna vara de som är där och äter. Jag skulle i alla fall börja med att ta bort de angripna bladen, ifall att det är något som sprider sig vidare. Var sedan observant och ta bort angriparna så snart du ser någon där.

  Myror är normalt sett inget skadedjur, även om de ibland kan störa växternas rotsystem. Myrorna är däremot ett tecken på att det finns bladlöss i närheten, något som det ju ofta gör på rosor. Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.