Till senaste kommentaren

Vad har hänt med vår måbärshäck?

Min måbärshäck mår inte bra… Tidigt i våras klipptes häcken ner till 15 cm höjd. Föryngringen tog bra fart med massor av nya bladskott och bladknoppar… men så plötsligt avstannade växtligheten och toppbladen började skrynklas och klibba samman. Inga spår fanns av ev förövare (besprutning med såpvatten hade ingen effekt).
Efter några dagar hade hela, "nya" häcken fått ”krull” och efter ytterligare några dagar sågs ”tugg-märken” på nästan alla blad.…
ZETA’s ”busk-experter” var främmande inför fenomenet så ingen hjälp därifrån. Nu står hoppet till Blomsterlandets experter…
Förstår att det här är ett förlorat år men kanske ny beskäring inför kommande vår löser problemet?
Tacksam för kommentar…
//lennart
Lennart

Kommentarer

  • Hej Lennart och tack för ditt inlägg!

    Inte heller jag har ett tydligt eller säkert svar att ge dig utifrån bilderna och vad du skriver, men kan gärna lägga ut mina tankar kring vad som kan ha hänt dina måbär.

    Jag ser tydliga gnagskador i kanten på en del av bladen. Det är antingen någon larv men kan också vara tvestjärtar som gör sådana "konduktörsklipp".
    Jag lutar mest åt att det är någon larv i det här fallet.

    Det krulliga ser ut att kunna vara någon bladlus eller en bladstekel som sitter/suttit på undersidan av bladen och sugit näring. Det gör att de är lite svåra att se om man inte vecklar ut bladen, men du skriver också att du inte kunnat se spår av någon förövare, så jag gissar att du gjort det utan att hitta några?

    Steklar och andra fjärilslarver som kan sitta på bladundersidan och suga näring i ett stadie kan i ett senare stadie ge sig ut och äta direkt av bladen. Om det varit mer problem tidigare och det avstannat så kan det vara en förklaring, till sist blir många av larverna puppor och kläcks sedan till fjärilar.

    Ett angrepp som förekommer kallas vissnesjuka som jag först funderade över, här är det fler faktorer som samverkar och det skulle vara större delar av kvistarna som blivit dåliga i sådana fall.

    Att tillväxten avtar från det du beskriver som kraftig i början, kan bero på stress av den hårda beskärningen, värmen och torkan tidigare i år men kan förstås också ha att göra med angrepp av något slag.

    Jag har svårt att hitta en tydlig förklaring men som du skriver "ett förlorat år" är i bland ett uttryck som man får förlika sig med. Det finns biologisk bekämpning mot larver av olika slag och det finns såpvatten med lite sprit i mot bladlöss, eller något färdigköpt lusmedel - men om inte det här sprids snabbt just nu tycker jag att det kan vara. För att säga det lutar jag mig mot att bilderna ändå visar mycket grönska och för att jag ogärna rekommenderar "läkemedel" utan säker diagnos.

    Försök att hålla efter och se på undersidorna av bladen om du hittar något där. Städa undan blad som faller löpande och framförallt inför vintern så att inte några eventuella ägg kan kläckas i skydd av dem - de här ska inte komposteras utan gå i de brännbara hushållssoporna.

    Som det ser ut bör buskarna kunna komma tillbaka utan att du klipper ner dem igen av att de haft angrepp i år, även om skott kan behöva kortas in för att hålla formen på buskarna medan de växer på.

    Med vänliga hälsningar,
    Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.