Majs

Nu står majsen i uterummet och gror, första gången jag odlar majs!Men funderar på om de ska stå kvar där ute när de har grott? Det blir upp mot 30 grader där inne och finns inget extra ljus än solen. Rummet där jag brukar ställa sådder som grott har belysning men kan bli neråt 15 grader. Ska de få stå kvar i det varma uterummet eller ska jag flytta dem till det svalare rummet när majsen kommit upp?

Kommentarer

 • Hej och tack för ditt inlägg!

  Majsen gror bäst när det är ordentligt varmt, men efter att fröerna grott och plantorna kommit upp lite föredrar det att stå något svalare.
  När temperaturen är minst 10 grader i snitt nattetid är det dags att plantera ut dem permanent, men det är bra att vänja plantorna vid att stå ute på dagarna och lyfta in dem över natten. I zon 3 som du angivit är det inte mer än en vecka 10 dagar som det handlar om.
  I ditt fall hade jag valt det svalare rummet som övernattningsplats.

  Som alltid är det lite känsligt med för mycket sol, för mycket kyla - det är bra att rusta sig med en fiberduk som kan skydda mot för mycket det goda. Tänk också på att majsen vindpollineras - därför ska de inte planteras på en enda rad utan i hellre i kvadrat, rektangel eller oval-/cirkelform.

  Vänliga hälsningar,
  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.