Mår äppelträdet inte bra?

Köpt och planterat äppelträdet Aroma september 2023. Ser nu att kvistarna är, som det ser ut, avbitna? Och toppen är grå, varför? Stammen är skyddad och ser fin ut. Kan inte se några knoppar på kvistarna, kommer trädet att ta sig?

Anna

Kommentarer

 • Hej Anna, tack för frågan!

  Det ser ut att vara en kombination av frost- och torkskada. Det har varit en tuff vinter ända ner i Skåne den här vintern för bland annat fruktträd och rosor. I bland sker skadan under vintern men syns först när det börjar närma sig vårvintern och det börjar ske aktivitet i kvistarna och stammen.

  Det som blivit helt torrt behöver klippas tillbaka en del. Börja längst ut på kvistarna (först med toppen eftersom dess höjd sedan styr hur mycket resten av grenarna behöver kortas in). Om det lätt går av, så har det fryst sönder helt. I bland är det tydligt som på bilden med det uppfläkta skottet men oftast är det inte så lätt att se. Skrapa lite på yttersta barken där det är helt torrt och sedan lite längre in i taget tills ni ser att det är en lite annan färg vilket indikerar att vävnaden lever där. Och man beskär alltid med rena snitt i frisk ved, så växten känner av det och tvingas bryta med nya knoppar.

  Jag ser att ni angivit zon 4 och det är viktigt att komma i gång att vattna så fort tjälen släppt om det inte är fuktigt i marken.

  Ge inte upp hoppet om trädet, det kommer säkert att få ny fart igen även om tillväxten kanske inte blir lika kraftig nu första hela säsongen. Vid höstplantering så ska träden ändå beskäras så förhoppningsvis kommer inte skillnaden bli alltför stor.

  Här är en länk till vår hemsida med en bra beskärningsguide: ​https://www.blomsterlandet.se/tips-rad/tradgard/frukttrad/beskarning-av-appeltrad/​​​

  Med vänliga hälsningar.
  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.