Medelhavsväxter

bladen är naggade i kanten, ser ingen ohyra, vad kan det vara och vad gör jag åt det?
Hur får jag mina olivträd att blomma och bära frukt?
Hur får jag mina citronträd att blomma och ge frukt, de blommade de första åren
Hur får jag mitt granatäpple att blomma och bära frukt?
Har dem svalt och soligt över vintern

Har ett jättestort blåregn, men det blommar inte jättemycket och i Italien blommar de ju på bar kvist. Mitt blommar när bladen redan slagit ut. Det står mycket varmt och skyddat (mer zon 1 än 2)

annika johansson Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej!
  Om naggen ser ut som gnagskador så är det säkert det. Dock behöver insekten inte vara kvar när skadan upptäcks utan kan redan ha begett sig vidare. Därför är det svårt att behandla i efterhand.
  Att få dessa växter att blomma kan ibland vara knepigt, men samma gäller för dem alla. En ljus och sval övervintring och mycket sol och värme under sommaren gynnar. Även gödning och jämn vattning under tillväxtsäsongen är viktigt. Jag brukar även ha dem ute så länge som möjligt under hösten för att få en liten köldperiod. Både oliv och citrus klarar nertill en frostknäpp. Just att det blir en temperaturförändring brukar hjälpa till.
  Om blåregnet är mycket stor så är det säkert det som är problemet. De brukar behöva beskäras kraftigt för att vilja blomma, annars växer de mest istället. De tål mycket hård beskärning.
  Lycka till!
  Frida Nyberg Trädgårdsmästare
 • Tack,Skickar bilder på olivbladen
  Vilken typ av gödsel rekommenderar du. Jag använder er medelhavsgödsel på liten flaska. Hur ofta?
  Blåregnet beskär jag kraftigt på sensommaren och sedan rensar ja döda pinnar på våren
  Gödslar det inte, det var någon hos er som sa att det kanske hade för mycket näring och därför växer mer än det blommar


  Snnika
 • Hej!
  Det ser ut att vara öronvivel som har varit i farten. De är ofta nattaktiva och därför svåra att upptäcka. Här har de hinnit gnaga i sig en hel del. Det finns nematoder att beställa som man vattnar ut på jorden och som skyddar mot dess larver. De vuxna skalbaggarna hjälper nematoderna dock ej mot. Det upphör säkert när trädet kommer in för övervintring. Man kan plocka bort fula blad för att lättare hålla koll på om angreppen upphör, men annars får de sitta kvar.
  Varje vecka är det bra att ge dem denna näring, medelhavsnäring fungerar bra till samtliga. Man kan fortsäta att de även vintertid om de står ljust, men ge halv dos. Kraftig beskärning och gödning med PK-gödning är vad man kan prova för att hjälpa blåregnet på traven. Undvik gödning med mycket kväve, då det mest gynnar tillväxten. Dock växer blåregn naturligt mycket kraftigt oavsett.
  Lycka till!
  Frida Nyberg Trädgårdsmästare
 • Hej
  Jag undrar om man kan flytta in en citrus calamondin mini stem buske i vanlig rumstemperatur över vintern, och planera den i fönstret?
  Har läst att den ska stå svalt över vintern men jag har inte den möjligheten.

  Christoffer
 • Hej Christoffer,
  Visst kan du ställa in den för vinterförvaring inomhus även om det inte är svalt. Dock kan den komma att tappa många blad men det växer snabbt ut nya så snart våren är här igen. Att placera i det ljusaste läget är bra men det kan även vara så att den behöver extra växtbelysning,
  Linda Schilén Trädgårdsmästare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.