Medelhavsväxter

Hej!
Undrar över dessa växter:
Mitt citrusträd, olivträd och buxbom som stod på balkongen under sommaren har under höst och vinter stått i trapphuset där det är lite svalare än i lägenheten. Stått vid fönstret och fått lite sol men inte tillräckligt. Ingen optimal plats men bästa som fanns. De har förstås tappat mycket blad. Nu undrar jag hur jag bäst hjälper dem på traven. Olivträdet har några blad kvar men har inte sett till några skott än. Finns några skott på grenarna men de verkar torra. Har klippt bort några torra grenar men vågar inte ta bort för mycket. Har vattnat regelbundet och i förra veckan gav jag lite näring för första gången i år. Stammen är dock grön när man skrapar på ytan. Citrusträdet har tappat alla blad men är också grön under stammen. Har klippt lite där också men vet inte hur mycket jag kan ta? Några mindre grenar är inte gröna när jag skrapar så de kanske ska bort helt? Har sen ca en månad tillbaka tagit ut både oliv och citrus på balkongen de dagar när det varit minst 8-9 grader så de fått vänja sig gradvis. Nu under april när det varit över 10 grader många dagar står de ute från förmiddag till kväll då jag tar in dem. Vad bör jag göra? Beskära mer, mer näring, omplantering? Fick rådet i butik att inte omplantera då jag köpte dem förra året så därför har jag inte gjort det

Undrar också över min buxbom i kruka som också stått i trapphuset och nu fått flytta till balkongen. Den har vattnats ganska sparsamt och är väldigt torr, många blad lossnar. Finns det hopp om den och vad bör jag göra i så fall?


Kommentarer

 • Hej Erika,
  Tack för din utförliga fråga. Precis som rådet i butik bör du inte plantera om medelhavsväxter oftare än vart 3 - 4 år. Det är också rätt att du beskurit och ställt ut träden. Olivträdet kan du ha ute dygnet runt så länge som det inte blir frost. Var sparsam med vatten om det inte finns så många blad kvar som kan tillgodogöra sig vattnet. Näring är bra. Jag råder dig att avvakta någon månad så har det alldeles säkert börjat växa nya skott.
  När det gäller buxbom så gäller desamma, avvakta och se om den också börjar grönska. Bäst hade dock varit att vinterförvara denna utomhus så länge som den är i rätt växzon dvs. Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Hur beskär man mandarinträd efter övervintring?
  Benneth Andersson
 • Hej,
  Man brukar vilja korta in grenarna något, klippa bort de som korsar varandra, pekar inåt och sträva efter att skapa en rundad krona. Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Tack för svar! Då ska jag tänka på vinterförvaring av buxbom till nästa vinter. Tänker man bubbelplast eller liknande då? Vilken växtzon är den rätta för buxbom? Bor i växtzon 2.
  Erika
 • Hej igen,
  Buxbom är härdig till zon 3 så växtzon 2 går utmärkt. Krukan kan du ha bubbelplast kring medan du på vårvintern kan skydda den från solen starka strålar med juteväv. Lycka till!

  Linda Schilén Trädgårdsmästare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.