Mina dahlior mår inte bra!

Hej! Jag har en liten fråga. Jag har satt dahliaknölar för första gången, förgror inomhus nu så tar jag ut dom på dagen å in på natten. Tanken är att plantera ut dom i rabatt. De har kommit upp mellan ca 10-20 cm. Men vissa blad att tappat spänst och är alldeles hängiga. Vad har jag gjort för fel? Jag har tagit bort dom blad som såg tråkigast ut, samt sprutat med bikarbonat/såpa-vatten. Tror ev dom kan ha blivit brända av solen. Går dom då att rädda?  Har ni några bra råd till mig hur jag skall tänka? Mvh Mikaela
Mikaela

Kommentarer

 • Hej Mikaela!

  Dahlior kan vara ganska känsliga just när man är i det skede att de ska börja flyttas ut. Det gäller att till att börja med bara ha plantorna ute korta stunder (någon timme i taget) och sedan successivt under några veckor öka på tiden till de klarar av att stå ute hela dagarna. Om det är allt för kalla dagar så skulle jag inte ställa ut dem alls. De tål ingen frost alls, så det är säkrast att vänta ytterligare 5-6 veckor med att placera ut dem permanent (om man inte vill lyfta in plantorna under kalla nätter, förstås). De kan även vara känsliga för blåsten, om det stormat så mycket som det gjort senaste veckorna.

  Så ta det sakta och säkert med avhärdningen och låt hellre plantorna stå inne i ett ljust fönster om det inte är varmt och skönt ute.

  Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • 20/april 2020
  Hej
  Jag har planterat dahlia knölar i kruka den 13 april. Har dom står inne än så länge.
  Hur ska jag sköta dessa för att få fina blommor till sommaren.

  Hur lång tid tar det innan man kan förväntas se något grönt komma upp.
  Mvh Eva


  Eva
 • Hej Eva,
  Du sköter om dahlia som en sommarblomma dvs ger den näring och passar med vatten så den inte torkar ut. Det kan dröja flera veckor innan du ser något som grönskar. Men ju varmare krukan står desto snabbare och kallare desto längre tid. Plantera ut eller ställ ut krukan när risken för nattfrost är över. Lycka till!

  Linda Schilén Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.