Minerarfluga

Hej !
Jag har en enorm bolltistel som varje år drabbas av någon minerare, i år mer än tidigare . Är det någon idé att klippa ner plantan nu eller i alla fall ta bort alla blad ?
Undrar också över om man ska klippa ner pioner innan vintern eller ska de stå kvar tills i vår ?
Bästa hälsningar
Anna
Anna

Kommentarer

 • Hej!
  Vissa växter drabbas ofta av minerarflugor. De gör mest att växten ser ful ut, snarare än skadar den. Man kan ta bort angripna blad tidigt på säsongen. Det går bra att klippa ner plantan, eller ta bort bladen. En äldre planta klarar sig ändå. Pioner går också bra att klippa ner. Det gör jag mest om bladen tex är angripna av någon svampsjukdom. Annars kan man vänta till våren.
  Lycka till!
  Frida Nyberg Trädgårdsmästare
 • Tack för svar !
  Jag tog bort alla blad , pust ...och fick vackra tistlar att njuta av en stund . Men den här plantan är enorm och bladen blir så fula varje år . Funderar på att flytta den till ett mindre framträdande ställe, nu står den i " finrabatten" och tränger ut allt annat. Ska jag vänta till i vår ? Hade den inte varit restaurang till alla underbara bin så skulle jag inte ha kvar den . Men som alltid , bina först !

  Anna
 • Hej Anna,
  Så glad jag blir att höra du prioriterar bina före skönhet! Det går bra att flytta plantan både nu på hösten liksom i vår. Nu under hösten är jorden fuktigare vilket gynnar nyplanterade växter positivt.

  Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.