Till senaste kommentaren

Pollinering av minikiwi Paula och Tage?

Hej, jag har minikiwisarna Paula och Tage och har läst att Paula eg befruktas säkrast av Oskar. Kan det ändå fungera eller blir jag utan frukt då? Jag köper helst inte en till, men om det är den enda vägen - när jag satsa på en Anna eller en Oskar för bäst resultat? Är det något kring skötseln jag bör tänka på? De har som ni tidigare nämnt fått för lite näring. De har fått lite blåbärsgödsel här för en månad sen, bör de ha mer? De är planterade i planeringsjord främst. Samt min fråga från annan tråd, kan klematis växa nära dem eller hur ska jag tänka? Jag håller på att flytta om växter nu och tar gärna råd för att det ska bli så bra som möjligt 🙏🏼😇

Kommentarer

 • Hej, tack för ditt inlägg!

  Det är riktigt att Oskar anges som säkrast pollenlämnare till Paula, men även Tage fungerar - alla hanplantor kan pollinera en Paula. Du kommer att kunna skörda frukter men det är möjligt att med en Oskar så hade antalet frukter kanske blivit lite större, men Paula kommer att bli pollinerad!

  När det gäller skötsel i övrigt, så tycker jag att det är bra att du gödslade för en månad sedan, men nu behöver plantorna komma ner i vila. Det enda är att se över växtstöd inför vintern, så att inte tunna och nyväxta delar riskerar knäckas av snö, slask eller blåst. Nertill på dina bilder syns gröna band av plast eller vaxat papper som sitter ganska tight runt stammarna. Dessa bör du ta bort.

  Med vänliga hälsningar,
  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
 • Tack så mycket! Jag ska sätta upp en ny spaljé av armeringsnät vid kiwisarna nu, den kommer hamna en bit bakom där plantorna sitter (ca 20 cm). Bör jag sätta plantorna närmare spaljén? Vilket avstånd är bra? Mår de sämre av att flyttas flera ggr på hösten? Kommer även nya grenar nästa sommar ifall dessa går av? Hur kan jag skydda dem från vind/snö nu när de är smala?
 • Hej igen,

  om armeringsnätet är fristående så låter 20 cm som ett bra avstånd och du behöver inte flytta plantorna närmare.

  Skulle klätterstödet sitta på eller mot en vägg, så är 20 cm för nära väggen, då det ofta blir för torr och knaper jordmån så nära husväggar. En del av taket brukar alltid skjuta ut en bit över marken inunder.
  Om du fäster spaljén av armeringnät på en vägg, så tycker jag att du snarare bör flytta ut plantorna en bit även om de helst inte flyttas för många gånger nu när de ska gå ner i vila.

  Dina kiwi kommer att få fler kvistar, troligen redan till nästa säsong. Du skyddar befintliga kvistar genom att binda dem mot spaljén. Dels är det bra att fästa dem nära toppen så att inte vinden kan ta tag i dem, men också på ett eller ett par ställen på vägen upp. Tänk på att inte dra åt för hårt när du knyter eller spänner fast, det är viktigt att kvistar/grenar kan växa och bli lite tjockare utan att snören och band sitter för tight, lite som med de gröna plastband som jag nämnde i förra svaret.

  Vänliga hälsningar,
  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.