MiniKiwi vissna blad eller sjukt?

Två olika kiwis ovan, är de sjuka som solrosorna jag haft nära? Vad ska jag göra? Min plan är att plantera dessa till sin rätta plats nu under hösten. En har stått i kruka och en är i jorden på provisoriskt ställe. På den nya platsen har solrosor, luktärt, klematis stått. Solrosorna har haft blad enligt tidigare inlägg. Kan kiwi (och björnbär som ska flyttas dit) bli sjuka av att planteras i samma rabatt
Bilderna kom i blandad ordning. De är solrosor, en björnbär och två kiwi.
Malin

Kommentarer

 • Hej igen,
  Tack för frågor och foton. Kiwin uppvisar symptom på näringsbrist men även att de under perioder kan ha utsetts för torka vilket gjort att bladen torkat in. Du behöver inte byta ut någon jord utan det går bra att plantera kiwin och björnbären på samma plats. Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Hej Linda,
  Stort tack för hjälpen. Jag har nog i min upprymdhet planterat lite för mycket på för liten yta. Jag ska göra om rabatten och den är 4 meter lång med spaljé.
  Jag har två Björnbär och två minikiwis som jag funderar på att ha där. Jag kan ha bara en björnbär om där blir för trångt. Jag vill gärna ha klematisarna kvar som redan sitter där nu, men vet inte om det är en bra idé. Det är två senblommande sorter, Jack manii och Hagley hybrid. Samt en tredje som jag inte vet vad det är för sort. De är alla köpte i höstas av en vän på rean och det tog ett tag innan jag såg något liv i dem. Alla tre sitter som sagt redan i rabatten och jag har klippt ner dem helt då de visade tecken på nån sjuka. En av dem växte upp kvickt igen under aug/september och ser mycket friskare ut.

  Många frågor här,
  - kan alla samsas i rabatten?
  - kan klematis sitta bakom/i björnbär eller en kiwi för att växa i den och få skugga av den? Eller ska den isf vara en bit ifrån och med något annat som skuggar? Jag tänkte att de ju kan planteras under träd.. Eller kommer de rent av ta för mycket av utrymmet?

  Jag skulle även vilja ha nån luktärt där mellan bären, nästa sommar. För att någon färg och för att de trivts där nu. Men det kan vara att ta i 😇 

  Jag har just nu i rabatten en av björnbären redan, som sagt tre klematis, några liljor (Serena Madonna och de trivs bra där sedan i sommar), två aklejor och en brunnäva (framför de senblommande klematisarna). Jag har varit ivrig som du märker. Och velat testa var saker trivs. Liljorna kan jag ju flytta om det behövs, även de andra perennerna.

  Hur/vad skulle ni föreslå att jag planterar i denna just nu, varierande rabatt? Spaljén är som sagt 4 meter lång och 2,20 hög, den vätter mot grannen och jag vill gärna ha den täckt med växter under så lång tid på året som möjligt. Så jag är även öppen för helt nya förslag 🥰
 • Hej!

  Du bör tänka på att både minikiwi och björnbär behöver minst en meter i planteringsavstånd för att det inte ska bli för tätt med tiden. Det är bättre att du låter några av perennerna skugga basen på dina klematis än att du planterar dem i/bakom björnbären eller minikiwin. Risken är annars att de kommer att konkurrera för mycket med varandra. Troligen blir det klematisen som förlorar i kampen om utrymmet. Ettåriga växter som luktärt kan du alltid plantera mellan klängväxterna så länge de får plats om du vill, de konkurrerar ju inte i längden med övriga växter.

  Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.