Mjöldagg på rosor och vindruvsranka

Hej!
Jag har fått mjöldagg på mina rosor och min stora gamla vindruvsranka som växer bredvid rosorna i samma land. Förra sommaren förstod jag inte att det var mjöldagg när mina rosor blev vitbeläggda och mina vindruvor inte blev mogna och blev helt svarta, hårda och tänkte att det var väl bara något förra sommaren men nu blev det så den här sommaren också😬
Nu är det höst och hur ska jag göra för att inte få mjöldagg på dom nästa sommar också?
Kan jag beskära rosorna och vindruvsrankan nu och sedan behandla dom med Kumulus?

Tack för svar!
Linn

Kommentarer

 • Hej Linn!

  Tack för din fråga! Mjöldagg är en svampsjukdom som uppstår vid allt för torra växtförhållanden. Svampen sprids sedan med vattendropparna när det regnar eller när man vattnar. Grundtipset för att få mindre problem med mjöldagg är att se till att hålla jorden (inte bladen) fuktig under torra perioder. För att minimera smittspridningen från årets blad till kommande säsonger så är det mycket viktigt att du städar bort alla nedfallna blad nu under hösten, så att inga gamla blad eller växtdelar blir kvar under plantorna. Om problem återkommer nästa är så behandlar du med Kumulus då - nu i höst har det ingen effekt. Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Okej, tack då vet jag.
  Men tycker du att jag ska klippa ner mina rosor och vindruvsrankan nu i höst eller i vår?
  (Eller spelar det någon roll?)

  Tack för svar!
  Linn
 • Hej igen!

  Vinrankor beskär du alltid under senhösten i november-december - de riskerar att blöda om du klipper senare på dem. Rosorna kan du klippa ned under tidig vår. Det finns ingen anledning att klippa  någon annan årstid med tanke på mjöldaggen. Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Tack så mycket för svaren.
  Tack, jag ska göra mitt bästa för att lyckas.

  Trevlig helg!
  Linn
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.