Till senaste kommentaren

Mögel på palm, kommer den klara sig?

Min palm har stått i uterummet i vinter. Verkar tyvärr ha stått för fuktigt så den har möglat. Är den utom räddning?

Mathias

Kommentarer

 • Hej Mathias, tack för din fråga!

  Av stammen att döma så är det en palm som har några år på nacken. Det talar för att den troligen har ett ganska robust rotsystem. Den här typen av palmer tål ganska tuffa tag och så länge det inte varit många minusgrader borde den kunna ha klarat sig.

  Det är fortfarande tidigt på säsongen, även längst i södra delarna av landet så det kan dröja innan palmen skjuter nya skott. Om den visar tecken på att ha klarat sig bör du ganska omgående plantera om den i en större kruka. Om du har en större kruka redan, som är dränerad - plantera gärna om den redan nu. Rotsystemet behöver mer utrymme men det är kanske lite synd att köpa en ny kruka innan du ser att den kommer i gång.

  De torra växtdelarna upptill, bladen alltså kan du gärna klippa bort med en sekatör ganska snart. Jag kan inte se något mögel på stammen och de torra bladen kommer ändå inte ta sig igen.

  Håller tummarna för att den ska ha klarat sig!
  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
 • Palmen fick vi ifjol så vi vet inte hur gammal den är. Jag har satt ut den nu och den har redan verkat hämta sig något. Vi får se om den bättrar på sig. Ska man klippa bladen ända intill stammen? Ska man göda den något?
  mathias
 • Hej igen Mathias,
  Klipp bladen helt intill stammen och gödsla kan du göra med medelhavsnäring eller näring för gröna växter, i flytande form. Klicka här på länken för att komma till näringen. Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • mathias.hakansson@hotmail.se
 • Palmen verkar helt torr. Ska man prova att planera om den?
  mathias.hakansson@hotmail.se
 • mathias.hakansson@hotmail.se
 • Hej igen,

  Ja jag tycker att du ska plantera om den i en lite större kruka med antingen medelhavsjord eller i en planteringsjord av bra kvalitet.

  Om inte möglet släppt än så kan du testa att försiktigt borsta bort det värsta och se om det släpper lite. Använd då helst en mjuk borste.
  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.