Är det ohyra på min monstera?

Hej! Jag har köpt hos er en stor monsters och en del andra blommor i februari. Alla andra blommor mår bra än så länge. Och de står ganska långt i från varandra. Jag har fått ohyra på monstera. Vad kan man göra? Kan man rädda plantan? Har Blomsterlandet garanti för blommor? Kan lämna tillbaka den sjuka blomman för att jag hade inga andra blommor tidigare i det här huset, flyttade nyligen. Tidigare när jag bodde i en lägenhet hade jag ohyra på blommor och då dog alla mina växter med tid trots manipulationer med soppavatten. Jag har vattnat monstera bra och sprejat med vatten ordentligt nästan varje dag. Den har bra tillgång till dagsljus.

Kommentarer

 • Hej, tack för ditt inlägg!

  Nu är det bara närbild på blad och jag ser inte hela plantan men jag kan inte se någon ohyra. Om du själv ser att det är något som rör sig eller tydligt är djur, så ladda gärna upp fler bilder - men jag tror att det är en rent fysiologis skada. Knottrorna är ödem och kan uppstå av flera orsaker, men oftast är det en obalans i vätske- och näringsupptaget hos växten. Något gör att bladen inte kan transpirera (svettas ut/andas) genom klyvöppningarna, vilket gör att det byggs upp ett tryck i cellerna som sedan kan spricka. När de såren läker kan det bildas en korkaktig beläggning som då kallas korkrost.

  Nu på senvintern och under det ljusa halvåret kan det vara så enkelt att växten behöver planteras om i en större kruka med bra fräsch och näringsrik jord.
  Under hösten och vintern har det ofta att göra med att jorden är för blöt vilket orsakar syrebrist i jorden i kombination med svagt ljus och kalla fönsterglas som blandas med torr varm elementsluft.

  Testa gärna en omplantering och fortsätt att låta monsteran stå ljust men inte i söderfönster så kommer den säkert att repa sig. Det som är skadat kommer inte att bli slätt och grönt igen, men med tiden kommer fler nya blad och de äldre som inte ser snygga ut kan då klippas bort eller putsas lite. Om du planterade om växten i samband med att du köpte den i februari så börja gärna att ge lite svagt med ​Krukväxtnäring för gröna växter​​​ för att stärka upp plantan.
  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare

 • Hej! Tack för ditt svar. De vita avlånga prickarna rör sig. Se bilderna. Så det verkar vara en ohyra. Hur behandlar jag den? Ska man beställa baggar som kan äta upp de trips och deras ägg antar jag? Bästa hälsningar
  borfileva
 • Hej igen,
  Tack för nya bilder, visst ser det ut att vara trips. Eftersom djuren gynnas av torr och varm miljö rekommenderas att skölja blad och stjälkar ett par gånger i veckan under 2-3 veckors tid. Du kan även kombinera med ett växtvårdsmedel som sprayas på. Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.