Till senaste kommentaren

Monstera, större kruka? Gula blad

Hej! Min mostera har växt oförväntat snabbt och nu undrar jag om det är dags för större kruka. Jag läste att det är inte bra att göra det under höst/vintern. Men som ni ser på bilderna så är det långa bruna rötter som börjar hänga utanför krukan samt den behöver någon typ av stöd för att stå upp. Ska jag byta till större kruka nu? Samt på vilken sätt kan jag fixa stöd för att den ska kunna stå rak. Är orolig att jag kommer knäcka den om jag ska försöka fästa den till en tex mossstång. Den har även börjat få gula blad. Vad kan det beror på?

Kommentarer

 • Hej, tack så mycket för ditt inlägg!

  Normalt rekommenderas inte omplantering under de mörkaste månaderna, men om krukan är full med rötter, så är det oftast ändå bättre att välja att göra det nu, även när det är mörkt ute.
  Det har varit en extremt lång och mörk höst i år efter en period i juli och augusti där det var otroligt solfattigt, så tecken på vintertrötthet hos våra krukväxter inomhus har börjat visa sig tidigare än vanligt.

  De gula bladen kan vara tecken på antingen övervattning, vilket jag inte tycker det ser ut som i det här fallet utan snarare på närings- och ljusbrist vilket känns mer troligt. Jag skulle råda dig att inte gå upp för mycket i storlek på en gång, utan ta en kruka med hål i botten som är nästa storlek upp. Använd vanlig blomjord av god kvalitet, den innehåller all näring som monsteran behöver resten av vintern och det är först i mars/april som det är läge att börja ge någon näring för gröna krukväxter igen.

  De bruna långa rötterna som hänger utanför är luftrötter och används av monsteran till att klättra upp längs med grenar och trädstammar där de växer naturligt. De tar också upp luftfuktighet/vatten med hjälp av dem. Det är bra att låta dem vara men det går att putsa av lite om de blir alltför långa.

  Monsteran växer på trädstammar och längs grenarna i träd. Vi vill gärna att de ska växa rakt upp, vilket gör att det ibland kan vara en liten utmaning att få dem att bete sig som vi vill. Det går ganska lätt att tvinga plantan när stjälkarna är yngre och tunnare, men blir de för kraftiga så är det som du skriver, lätt att de knäcks om man tar i för mycket. I bland är enda sättet att få plantan rak att klippa ner den och låta den börja om. Tillexempel på en mosstock eller kokosstav, och då vara med redan från början att styra och binda in växten vid stödet.

  Vänliga hälsningar


  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.