Monstera

Jag har någon ohyra på min monstera som suger in all näring från växten. Jag torka med neemolja men de kommer bara tillbaka. Jag har alltid haft problem med alla mina monsteror men just den här ohyran. Jag vet dock inte vad det är för någo  ohyra och hur jag ska få bort den. Hjälp mig!!

Linda Gyllberg

Kommentarer

 • Hej Linda!

  Din monstera ser ut att ha fått ett angrepp av trips. Angrepp av trips är vanligt i en torr och varm miljö, så för att förebygga angrepp är det viktigt att höja luftfuktigheten kring växten. Monsteran kräver hög luftighet och drabbas därför lätt av trips om inomhusluften är för torr. Jag skulle spraya växten med en såpalösning (50ml såpa/liter vatten) och vara extra noggrann med bladens undersidor. Upprepa ett par gånger med en veckas mellanrum. Höj sedan luftfuktigheten kring växten genom att duscha den ofta eller placera en skål med vatten bredvid/under växten.

  Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Jag har en luftfuktare och torka av bladen varannan dag med neemolja, sopa o vatten. Har gjort detta i ett halvår. 
  Ska jag klippa ner den och se om det försvinner?

  Linda Gyllberg
 • Hej Linda!

  Ohyra som trips är svårt att bli av med, som du säkert märkt. Visst kan du klippa ner växten en del, men se till att spara en del blad. Bästa tidpunkten är att göra det till vårvintern. Då har växten större växtkraft och orkar skjuta nya skott och blad.

  Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.