Är det mosaikvirus på växterna?

Hej!Jag hade sommarflox, dahlia och stockros under förodling i samma växthus. Många av mina nya dahlior har symptom på mosaikvirus. Nu det jag att andra växter har liknande tecken. Kan stockros och sommarflox bli infekterade av samma virus?

Kommentarer

 • Hej, tack för ditt inlägg!

  Det skulle kunna vara mosaikvirus men hos stockrosorna förväxlas det lätt med näringsbrist. Virus finns en uppsjö olika men exempelvis gurkmosaikvirus är inte värdspecifikt och kan drabba bland annat de växter du nämner.

  Har du möjlighet att ta lite fler bilder på de olika växterna och posta dem i ett svar till oss?

  Vänliga hälsningar
  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
 • Hej Jacob!Tack för ditt svar.
  Jag har slängt sommarfloxen och tagit bort de drabbade blad på stockrosen. Ser inga fler tecken på plantan. Dahliorna som har visat fläckar har jag också slängt. Så jag har tyvärr inte så mycket att visa.
  Här är då några gamla bilder på dahliorna 
 • Hej igen Jacob!

  Ett tag oroade jag även för mi Ginkgo. Den var i samma växthus och började visa fläckar (skickar en bild för en månad senare och nu). Men jag har tagit ut den och gett den näring. Det ser ok ut nu
 • Hej igen!

  Nej Ginkgon ser jag inte någon orsak till oro för.

  När det gäller stockrosor, flox och dahliorna tror jag inte vi säkert kan säga att det var mosaikvirus eller inte, men jag tycker att du gjort helt rätt som slängt dem för säkerhets skull. Och eftersom stockrosorna har en stark benägenhet för det här viruset, så lutar jag mest mot att det faktiskt var mosaikvirus.

  Med vänliga hälsningar
  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.