Murgröna på fasad - tips?

Hej jag vill dela in fasaden på vårt hus med murgröna. Vi bor i zon 3 och jag har tänkt köpa krukodlade plantor av sorten Hymn som är en tålig e-planta. Är det en bra sort?undrar också hur jag kan hjälpa den att klättra? Har tänkt att bygga spaljéer också för att skydda fasaden - är det en bra idé? Skulle vilja att den blir minst 3 meter hög gärna runt fem.

Allt gott
Pernilla
Pernilla Josefsson Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Pernilla!

  'Hymn' är en relativt härdig och tålig sort, så den borde fungera på ditt hus förutsatt att det är tillräckligt skuggigt på fasaden. Murgröna växer själv fast i underlaget och även om du bygger spaljéer så kommer den säkert att slingra sig in där under och fästa direkt i fasaden. Det är såklart inget problem utifrån växtens synvinkel, utan mer en fråga om hur ni ser på detta utifrån fastighetens perspektiv. Sorten kan bli upp till 10 meter hög, så det ska inte vara några problem att få upp den på den höjd du önskar. Om den blir för hög så får ni helt enkelt toppa den med en sax eller sekatör. Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Tack Johan, det är full sol klockan 14-18 varje dag Tror du att det blir för mycket för hymn?
  Pernilla
  Pernilla Josefsson
 • Hej igen!

  Svårt att svara på säkert, men eftermiddagssolen är mycket starkare än förmiddagssolen, så risken finns att det blir för ljust. En växt som växer på liknande sätt, men som klarar soliga lägen, är ju vildvin. De har dessutom underbar höstfärg (men är inte vintergröna). Trevlig helg!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Tack Johan! Nu känner jag mig klokare.
  Försöker nog med murgröna tar de sig inte flyttar vi dem till norrsidan och kör på vildvin eller kanske pipranka istället. 
  Pernilla
  Pernilla Josefsson
 • Låter som en bra idé 👍
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Trevlig helg!
  Pernilla Josefsson

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.