Till senaste kommentaren

Murgröna som vissnar och har angrepp, vad kan vi göra?

Murgrönan har vuxit på bra i ungefär 5 år, men har börjat vissna för 2 år sedan. Den började vissna från en punkt (markerad i figur) och den döda delen har vuxit som en cirkel från den markerade platsen där bladen började att dö. Så jag misstänker någon typ av svampangrepp.
Eftersom murgrönan har klarat sig mycket bra tidigare och samtliga murgröna växter hos grannar som är planterade på samma sätt växer och mår bra så antar jag att det är en attack.
Eftersom de vita fläckarna inte hittas någon annanstans så antar jag att det är de vita fläckarna som är en del av angreppet. Angreppet har blivit större främst under höst-perioden och det har pågått i totalt 2 år. Efter första året var "hålet" mycket mindre jämfört med nu.
Tacksam för hjälp!
martin

Kommentarer

  • Hej Martin,
    Tack för både frågor och foton. Det kan vara så att murgrönan drabbats av mjöldagg men det är i sådana fall en förmodad reaktion på att den växer för varmt och soligt. Jag ser på bilden att den delen som dött är den delen som har mest sol. Murgröna trivs och utvecklas bäst i skugga - halvskugga och inte i full sol. På vårvintern kan dessutom växter som är vintergröna och står i sol drabbas av tjälskador, vilket ser ut att vara fallet hos er. Vad du kan göra för att hjälpa murgrönan att trivas är att jordförbättra med trädgårdskompost och naturgödsel som har hög andel mull i sig. Var generös med vattning så att jorden inte torkar ut i det soliga läget. Lycka till!
    Linda Schilén Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.