Skadar myrorna hallonbuskarna?

Jag har en hallonbuske som precis har börjat ta sig och kan ge bär i år. Dock har en hel myrstack bestämt sig för att flytta in under min hallonbuske och kryper omkring på hela plantan. Min fråga är därför; kommer myrorna att skada busken och bären så att bären blir oätliga och busken dör eller är de helt harmlösa? Om de är mindre bra att ha där, hur får jag bort dem utan att "förgifta" bären?
Blomsterlandet

Kommentarer

 • I sig är inte myrorna farliga för dina hallon. Det största problemet kan vara att de är så många och så bra på att gräva gångar. Det gör att marken kan undermineras och växternas rotsystem störs så att växterna inte får upp tillräckligt med vatten. Och klart är att det inte är särskilt praktiskt att ha en myrstack i hallonlandet.

  Det går att gräva bort stacken, men det är ett rätt omfattande ingrepp. En myrstack är lite som ett isberg - det är endast en del som syns ovan jord. Läs därför på om det innan du går ut med spaden.

  Ett trick är att innan vintern köra ner ett eller ett par järnspett djupt i stacken. Om man har "tur" att det blir en smällkall vinter så leder spetten ner kylan till stackens innandöme och är faktiskt effektivt. Men det gäller att det blir ordentligt kallt.

  Kemisk bekämpning av stacken rekommenderas inte eftersom du har ätliga växter där. Ibland kan man läsa om att använda släckt kalk efter att ha grävt bort stora delar av stacken. Detta är inte så bra om man vill odla där inom många år, även om förespråkare av denna metod menar att "kalk är ju ett gödsel" vilket i och för sig är sant. Men den mängd som krävs gör att man kan få ett pH-värde i åratal efteråt som inga trädgårdsväxter gillar.

  Att vattna bort stacken genom att låta en slang gå ner i stackens innandöme i flera timmar - vilket ska upprepas flera gånger kan fungera, men risken är att hallonlandet liknar ett risfält då. Likaså är det effektivt, men inte särskilt lätt att hälla med stora mängder kokhett vatten i stacken. Det tar faktiskt död på myrorna om man vill det.

  Kanske behöver du överväga att flytta hallonen men när du äntligen verkar kunna få lite vettig skörd är det förstås inte det roligaste.
  Blomsterlandet
 • Jag har en hallon buske i en stor kruka. Det  är fullt med myror i jorden. Har tagit bort det mesta av jorden och spolat av plantan. Men finns väl myror kvar mellan rötterna.
  Tål rötterna kokhett vatten?
  Inga-Lill Kärnfeldt
 • Hej Inga-Lill!

  Nej, plantan tål inte kokhett vatten. Sänk istället ned hela jordklumpen i en hink med kallt vatten och låt den stå några timmar så ska du se att myrorna antingen flyttar iväg eller drunknar. Se fortsättningsvis till att hålla jorden lite fuktigare samt undvik att ställa krukan direkt på stenplattor eller liknande. Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Tackar för snabbt svar.
  Pudrade lite kanel över den omplanterade busken.
  Läste att myror ej gillar kanel 😊🙃
  Inga-Lill Kärnfeldt
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.