Något äter min murgröna?

Hej!Jag har tre stycken murgrönor, ca 2-3 meter långa som växer i en spaljé på min balkong. Det är nu tredje sommaren jag har dem hos mig (köptes ca 170 cm långa i butik), men i början av sommaren upptäckte jag att bladen på en av växterna naggats. Jag trodde det eventuellt var den starka solen (balkongen är i söderläge) men nu efter sommaren så ser det ut att ha spridit sig mer, trots en i övrigt varierande sommar vädermässigt. Det ser ut som att något äter på min murgröna, men jag kan inte se någon ohyra. Ju närmre rötterna, desto fler blad tycks vara angripna. Vad kan det vara, och hur blir jag av med det?
Tack!
Jakob

Kommentarer

 • Hej Jakob!

  Utan att se en bild på vad det är som äter på bladen så går det tyvärr inte att säga exakt vilken angriparen kan vara. Det handlar förmodligen om något slags larver, men skulle även kunna vara insekter eller sniglar (kanske inte så troligt på en balkong?). Olika angripare är aktiva vid olika tider på dygnet. en del tidigar mornar, andra på nätterna, osv. Du får helt enkelt kolla på plantorna vid lite olika tidpunkter och vara observant. Kläm ihjäl eller plocka bort de angripare du kan se.
  Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Hej Johan!
  Tack för ditt svar. Jag har lagt med 4 bilder i inlägget, men lägger med dem här igen. Har du någon gissning om vad det kan vara för något?
  Vänligen,
  Jakob
  Jakob
 • Hej igen!

  Som jag nämnde tidigare är det troligast med ett larvangrepp. Några få larver kan orsaka mycket skada på bladen då de ofta är mycket glupska. Vilken sorts larv kan jag inte avgöra bara utifrån bladen. Metoden att bli av med dem är densamma vilken sorts larv det än är.

  Trevlig helg!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.