Vad äter på min solhatt?

Hejsan! Något som jag inte lyckats identifiera äter på min solhatt Magnus. Har inte sett varken sniglar, larver eller andra kryp. Vad tror ni att det är?
Fanny

Kommentarer

 • Hej Fanny, tack för din fråga!

  Det ser ut som att fjärilslarver eller sniglar varit på din röda solhatt, det är svårt att avgöra vilket.

  Röd solhatt finns med på många listor över växter som sniglar brukar låta vara, men de kan faktiskt ge sig på dem ändå. Fjärilslarver är många nattaktiva och såhär års är det några timmar mitt i natten när det är mörkt som de härjar, så vi ser dem inte alltid. Även sniglarna håller i gång på nätterna. Ofta kan man få svar om man ger sig ut med en ficklampa under de få mörka timmarna som är nu i juni.

  Om det är fjärilslarver så är det oftast en kort period som de äter upp sig innan de förpuppas så angreppen brukar ge med sig och minska. Om det är en del blad som är angripna och det inte verkar fortsätta så är det kanske ingen fara, men om du lyckas konstatera vilken boven är så finns miljösmarta sätt att bekämpa dem. Nu ser jag inte hela omfattningen av skadorna men känslan är att det kanske inte är så stort än och i sådana fall kanske man får plocka bort bladen som blivit fula och leva med det en säsong.

  Annars finns en biologisk bekämpning mot fjärilslarver och mot sniglar kan man använda ett järnfosfat som finns i bland annat: Snigeleffekt . Man kan också testa med att göra ölfällor och sätta ut en bit i från där det inte är lika värdefull växtlighet.
  Mot fjärilslarver kan den här produkten som heter ​larvskydd​​​ hjälpa, men jag tycker att man alltid ska avvakta litegrann så att man är säker på vilket angrepp som det rör sig om och om det är värt pengarna - det kan det vara och i synnerhet om det rör sig om återkommande och ihållande angrepp. Men ibland kan det vara en säsongsavvikelse som gör att man kanske kan leva med det och bara plocka bort det som blivit fult. 

  Med vänliga hälsningar


  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.