När och hur beskär jag hibiskus?

Jag har en stor hibiskus och har tidigare beskurit den i februari, men spelar det någon roll när på året man gör det?
Finns det några råd för hur man ska beskära den? Var på grenen till exempel.
Och när kan jag plantera om den?
Blomsterlandet

Kommentarer

 • I februari-mars kommer det naturliga ljuset åter vilket gynnar tillväxt och skottbildning på krukväxter. Det är anledningen att beskärning bör utföras då. Men om din hibiskus ser mycket livskraftig och frisk ut går det med största sannolikhet att klippa den tidigare på året.
   
  Om din planta har skjutit iväg med långa skott under vintern kan de behöva kortas in. Bäst är att skära precis ovanför en nod eller där det är en förgrening.
   
  Ett tecken på att det är dags att plantera om din planta är om jorden torkar upp snabbt och du får vattna ofta. Jorden har då tappat sin mulhalt och därmed förmågan att lagra vatten bra. Vissa år kan det räcka med att fylla på med ny jord på det översta lagret.
  Här kan du läsa vidare om skötselråd för hibiskus:
  Hibiskus​​​
  Blomsterlandet
 • Hej
  Jag har en gammal Hibiskus som jag gav ny jord till för ca 2 veckor sedan. I samband med detta så klippte jag bort en hel del rötter för att få plats med mera jord(krukan är stor). Va detta dumt? Nu tappar blomman alla bladen och beter sig allmänt hängig. Jorden är av bra sort som alltid har funkat tidigare. Jag har också gett lite näring till blomman men utan gott resultat.
  Vad ska jag göra för att rädda den
  /Micke  Micke
 • Hej Micke,
  Efter en omplantering brukar växterna reagera med att bli ”hängiga” då det är stressande för dem att planteras om. Har du dessutom beskurit rotsystemet påverkar det också hur växten reagerar. Förhoppningsvis återhämtar den sig och blir än vackrare om ca 1 månad. Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Susanne
 • hej
  Ovan bilder är på en hibiskus som är minst 20 år gammal. Min fråga är om jag bör beskära den nu i början av april? Den har stått svalt i källare sedan i v
  jag har ett växthus där jag tänkte sätta ut den senare under våren.
  Susanne
 • Hej!
  Du kan beskära din hibiskus från februari/mars månad, så det går bra. Det viktiga är att ljuset kommit tillbaka efter vintern, så att det finns tillräckligt mycket växtkraft i plantan för att den ska skjuta nya skott. Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Hej ! Min Hibiskus är 40 år gammal. Jag har beskurit den kraftigt för två år sedan pga ohyra. Föra året har den blommat som aldrig för. Nu är den väldigt tätt och dricker massor av vatten kan jag glesa ur den  NU i maj månad samt byta gjord. Eller bör jag vänta till hösten?
  Hej Min Hibiskus är 40 år gammal.

  Ewa Ekwall
 • Hej Ewa!
  Beskärning så här sent kommer att försena eller i värsta fall minska blomningen, varför jag skulle rekommendera dig att vänta till nästa vårvinter med beskärningen. Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • ska man ta bort frökapslarna så det kan bildas nya knoppar
  bosse sjödin
 • Hej Bosse,
  Det är en god idé att ta bort frökapslarna för att stimulera till längre blomning.
  Ha en fin dag!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Hej.
  Min hibiskus blommar inte men bladen är vackra och den växer och blir högre och högre. Bör jag kapa den och kan jag i så fall använda de grenar jag klippt bort?
  Nu är det snart augusti.
  Mvh AnnBritt
  AnnBritt Sjödin Eriksson
 • Hej Ann-Britt!
  Om du vill ha en buskigare planta så kan du kapa den. Om du ännu inte sett några knoppar så är väl chansen att få se blommor på den i år ändå mycket liten. Det du klipper bort kan du använda till sticklingar. Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Hej igen och tack för ditt svar. Stoppar jag sticklingarna direkt i jorden eller behöver dom få rötter i ett glas vatten först?
  Mvh AnnBritt Sjödin Eriksson
  AnnBritt Sjödin Eriksson
 • Hej igen!

  Det går bra att sätta dem direkt i jorden. Använd helst såjord. Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Jättetack. Vilken bra tjänst detta är.
  Mvh AnnBritt
  AnnBritt Sjödin Eriksson
 • Hej! Jag fick min hibiskus i maj och tyckte själv att jag skötte den rätt bra. Den blommade, vissa knoppar fällde och några grenar började bli bruna medans andra var fina. Jag bestämde mig för att klippa de ganska mycket vilket kanske var dumt. Jag vet inte hur jag ska rädda den. Nu är det bara en grön gren kvar. Borde jag plantera om och ha näring, kanske lecakulor? Tack på förhand. 

  Micaela
 • Hej!
  De klippta grenarna ser ganska torra ut och jag tycker även att bladen på den gröna grenen ser ut att sloka lite. Du kan prova att plantera om den i ny jord och gärna låta den stå ute i skugga/halvskugga och se om den piggnar till ute. De trivs oftast
  bättre ute än inne. Spara den gröna grenen så länge den är fin, beskär inget mer nu.
  Lycka till!
  Frida Nyberg Trädgårdsmästare
 • Hejsan, jag har en hibiskus som är ca ca 4-5  år och har vuxit med bl. a 2 långa grenar ut från plantan, Grenarna har blivit så långa att den snart inte får plats i rummet.
  På plantan har det också vuxit ut skott på hela stammen.
  Den har blommat på den ena grenen både förra året och även detta år, den andra kvisten blommade första ggn i år.
  Kan jag kapa de två gigantiska grenarna, var och hur i så fall? Kan jag plantera om de kapade grenarna och hur gör jag det i så fall? Mvh Britt Pereira  Britt Pereira
 • Hej Britt,
  Du kan skära tillbaks de långa skotten nu och sätta toppskotten i jord (du kan alltså behöva klippa i det långa skotten två gånger, först när du klipper av den från moderplantan och sedan för att korta in toppskotten till 15 - 20 cm längd) för att på så vis sticklingsföröka hibiskusen. Sätt skäret där du önskar att den ska förgrena sig alldeles ovanför en nod.

  Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Hej Linda Tack för snabbt svar.Om jag klipper av båda grenarna menar du att jag sedan klipper dom en gång till?
  Kan jag även klippa av en bit av moderplantan utan att den tar skada så den inte är så hög? Ska jag sedan bara sätta ner topparna i jord för att få dom att rota eller ska jag sätta dessa i vatten för at få rötter först? 
  Skickar med bild på plantan.
  Mvh Britt

  Britt Pereira
 • Hej igen Britt,
  Tack för foto! Du kan klippa in de grenarna som har vuxit sig långa åt varsitt håll men däremot avvakta med att beskära moderplantan tills vårvintern. Vad jag menade med att klippa de långa sidoskotten två gånger var just för att om du vill prova dig på att föröka växten är det lämpligast att göra på toppskotten och därmed behövs skotten klippas två gånger. Jag tycker du ska prova båda vägarna, sätt det ena skottet i vatten och det andra i jord så kan du se om något skott lättare bildar rötter.

  Lycka till igen!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.