När och hur beskär jag hibiskus?

Jag har en stor hibiskus och har tidigare beskurit den i februari, men spelar det någon roll när på året man gör det?
Finns det några råd för hur man ska beskära den? Var på grenen till exempel.
Och när kan jag plantera om den?
Blomsterlandet Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • I februari-mars kommer det naturliga ljuset åter vilket gynnar tillväxt och skottbildning på krukväxter. Det är anledningen att beskärning bör utföras då. Men om din hibiskus ser mycket livskraftig och frisk ut går det med största sannolikhet att klippa den tidigare på året.
   
  Om din planta har skjutit iväg med långa skott under vintern kan de behöva kortas in. Bäst är att skära precis ovanför en nod eller där det är en förgrening.
   
  Ett tecken på att det är dags att plantera om din planta är om jorden torkar upp snabbt och du får vattna ofta. Jorden har då tappat sin mulhalt och därmed förmågan att lagra vatten bra. Vissa år kan det räcka med att fylla på med ny jord på det översta lagret.
  Här kan du läsa vidare om skötselråd för hibiskus:
  Hibiskus​​​
  Blomsterlandet
 • Hej
  Jag har en gammal Hibiskus som jag gav ny jord till för ca 2 veckor sedan. I samband med detta så klippte jag bort en hel del rötter för att få plats med mera jord(krukan är stor). Va detta dumt? Nu tappar blomman alla bladen och beter sig allmänt hängig. Jorden är av bra sort som alltid har funkat tidigare. Jag har också gett lite näring till blomman men utan gott resultat.
  Vad ska jag göra för att rädda den
  /Micke  Micke
 • Hej Micke,
  Efter en omplantering brukar växterna reagera med att bli ”hängiga” då det är stressande för dem att planteras om. Har du dessutom beskurit rotsystemet påverkar det också hur växten reagerar. Förhoppningsvis återhämtar den sig och blir än vackrare om ca 1 månad. Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Susanne
 • hej
  Ovan bilder är på en hibiskus som är minst 20 år gammal. Min fråga är om jag bör beskära den nu i början av april? Den har stått svalt i källare sedan i v
  jag har ett växthus där jag tänkte sätta ut den senare under våren.
  Susanne
 • Hej!
  Du kan beskära din hibiskus från februari/mars månad, så det går bra. Det viktiga är att ljuset kommit tillbaka efter vintern, så att det finns tillräckligt mycket växtkraft i plantan för att den ska skjuta nya skott. Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Hej ! Min Hibiskus är 40 år gammal. Jag har beskurit den kraftigt för två år sedan pga ohyra. Föra året har den blommat som aldrig för. Nu är den väldigt tätt och dricker massor av vatten kan jag glesa ur den  NU i maj månad samt byta gjord. Eller bör jag vänta till hösten?
  Hej Min Hibiskus är 40 år gammal.

  Ewa Ekwall
 • Hej Ewa!
  Beskärning så här sent kommer att försena eller i värsta fall minska blomningen, varför jag skulle rekommendera dig att vänta till nästa vårvinter med beskärningen. Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.