Till senaste kommentaren

När och hur beskära halvdöd smultronschersmin?

Vi har en häck bestående av 12 st smultronschersmin 'Mont Blanc' som planterades för 5 år sedan. Vintern som var nu 22/23 var väldigt hård mot växter där vi bor och två av våra smultronschersminer kom inte riktigt igång när våren kom. Det tog lång tid för bladen att slå ut på dessa två och när bladen väl kom var det bara 1/4 av grenarna som fick några blad, övriga grenar är kala och ser döda ut.

Jag läste i ett annat svar att en radikal beskärning av smultronschersmin ska göras på vårvintern, men utan blad på vårvintern kommer det vara svårt att veta vilka grenar som lever och vilka som är döda.

När och hur ska vi beskära dessa halvdöda smultronschersminer? Ska vi klippa bort de döda grenarna nu i september och låta övriga grenar vara kvar, eller ska vi klippa ner hela busken nästa vårvinter?Martin

Kommentarer

  • Hej Martin!

    Efter 5-6 år brukar det vara dags att börja underhållsbeskära sommarblommande prydnadsbuskar som schersmin. Du gallrar då ur äldre grenar från buskens bas varje år efter blomningen, men det går bra att göra när som helst på året förutom under knoppsprickningen. Här kan du också passa på att klippa bort alla torra och döda grenar, antingen från basen eller längre upp på grenarna. Om du gör detta varje år kommer busken att hela tiden att föryngras genom att nya skott får ljus och utrymme att utvecklas. Vill du göra en radikal beskärning där hela busken klipps ner görs detta under vårvintern, men då kommer blomningen att utebli under några år. Bifogar ett faktablad från Svensk trädgård om beskärning av buskar som är mycket bra här.

    Lycka till!
    Johan Jancke Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.