Till senaste kommentaren

När skall man beskära en vinranka?

När skall man beskära en vinranka för bästa resultatet?
Blomsterlandet

Kommentarer

 • En vinranka beskärs alltid sent på hösten, i november – december. Behåll endast en eller två huvudrankor det första året och klipp bort resten. Året därpå kan sidoskott få växa fram med en klase på varje, och nästa år kan plantan bära ytterligare vindruvsklasar. Om vinrankan beskärs för tidigt på året finns risken att de ”blöder”. Unga gröna årsskott kan klippas under hela sommaren, allt eftersom plantan växer.
  Det kan hända att druvor ramlar av innan de har mognat. Detta beror helt enkelt på att plantan inte orkar bära fram alla klasar. Beskär i sådana fall en tredjedel från varje klase då druvorna är stora som ärtor. Detta ger färre antal druvor, men mycket bättre kvalité och storlek.
  Blomsterlandet
 • Eftersom jag missade att beskära vinrankan på senhösten känner jag mig osäker om vad jag kan göra nu.
  Elisabeth Aguado
 • Hej Elisabeth,
  En kraftigare beskärning får du vänta med tills i vinter däremot kan du putsa årstillväxten under hela sommaren för att minimera omfånget. Förhoppningsvis kommer den ge dig druvor ändå trots utebliven beskärning. Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Hej,
  Tänker mig en grön och en blå sort till mitt lilla kallväxthus. Vilka sorter rekommenderar du? På alla era beskrivningar står det "Lämna ett par blad eftr klasen och skär sedan av rankan" Vad menas? När ska rankan skäras av och hur mycket av den?
  Mi Andrén
 • Hej Mi,
  Jag rekommenderar dig LABRUSKAVIN
  Vitis Labrusca-Gruppen 'Zilga' som får blå druvor och LABRUSKAVIN
  Vitis Labrusca-Gruppen 'Himrod' som får gröna druvor. Det är en sommarbeskärning som beskrivs. Då kortas sidoskotten in för att energi ska sparas åt att producera druvklasar. Vill du däremot att vinrankan ska växa på längden och inte börja sätta klasar tex under etablering av nyplanterade vinrankor beskär du endast på vintern. Lycka till! 
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.