Till senaste kommentaren

Tips på hur man odlar nektarin i växthus?

Jag vill gärna odla nektarin i mitt växthus och undrar hur jag gör det bäst. Jag har förstått att det finns mini-varianter av nektarinträd, men att dom inte blir så stora och att jag därmed inte får så mycket frukt. Hur blir det om jag planterar ett stort nektarinträd i mitt växthus, kommer det vara möjligt att hålla efter det storleksmässigt eller kommer det att ta över en stor del av växthuset?
Mitt växthus kommer att vara 24 kvadrat och ha en höjd på 2 m vid sidan och 3,5 m vid nock. Jag ska placera växthuset på lerjord.
Kan jag kanske plantera nektarinen i en stor kruka och på så vis begränsa dess tillväxt?
Eller bör jag plantera den i en bädd? Ska den bädden i så fall vara upphöjd (bättre dränering tänker jag att jag får då, men inte samma höjd för trädet) eller i markhöjd?
Tacksam för råd!

johanna

Kommentarer

  • Hej,
    Så spännande med ett nektarinträd i växthuset! Det bästa är att plantera ner det direkt i marken och inte i en kruka då det kan påverka vinterhärdigheten negativt. Det är bättre isolering i jorden i en kruka med en jämnare temperatur. Upphöjda bäddar är alltid att föredra då de precis som du säger är väldränerade och även varma bäddar. Trädet blir ca 150-200cm högt så det bör få plats i växthuset även när det uppnått sin fulla höjd. Klicka här för att läsa mer om nektarin på stam. Lycka till!
    Linda Schilén Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.