Nektarinträd - skötsel

Hej!
Hur sköter man om ett nektarinträd? Köpt ett hus i oktober, där det finns ett nektarinträd ute på trädgården. Har fått tipset om att blanda ut jorden med medelhavsjord, vilket jag gjort. Trädet gav ca 30 nektariner förra sommaren, enligt tidigare husägaren. Ser även att stammen är skadad, hur ska jag behandla såret?

Trädet har idag börjat blomma, så bifogade bilder är någon vecka gamla.

Är det något annat specifikt jag behöver tänka på?

Vänligen,
Jakob

Kommentarer

 • Hej Jakob,
  Vilken fin växt att överta! Medelhavsjord är bra liksom rododendron/blåbärsjord som har ett lågt pH-värde. Så länge som den växer och knoppas behöver du inte göra mer förutom att möjligen korta in grenar för att behålla spaljéformen. Skadan på stammen ser ut att vara en frostskada där barken frusit och spruckit. Det finns en risk för att svampsporer får fäste och att ledningsbanorna skadats. Men så länge som trädet ger frukt och i övrigt är friskt så är det bara att njuta av detta. Möjligen att du i sommar tillför extra kaliumrikt näring som ökar på tåligheten för kyla. Lycka till!

  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Tack för återkoppling Linda!

  Hur ofta bedömmer du att jag behöver vattna? Dessutom finns det något medel eller liknande jag kan använda på stammen för frostskadan?

  Vänligen,
  Jakob
  Jakob
 • Hej Jakob!

  Att säga exakt hur ofta man behöver vattna en växt som står utomhus är inte möjligt, då det bland annat beror på temperatur, nederbörd och jordmån. Man kan utgå från att jorden torkar upp betydligt oftare invid en husvägg än på andra platser. Man får helt enkelt känna efter i jorden om man är tveksam. Se till att ge en ordentlig rotblöta när du vattnar, så vattnet hinner sjunka ned ordentligt.

  Skadan på stammen är inget du kan göra något åt, utan den lämnas bäst öppen som den är så att det torkar ur ordentligt där inne. Då har du minsta risken att andra svampsjukdomar ska få fäste där. Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.