Nematoder

Hej,

Jag har haft sorgmyggor i mina omplanterade clivior i en månad nu. Har försökt bekämpa genom att separera till olika rum, torka ut dem, gå igenom toppskiktet två gånger dagligen på jakt efter nya myggor att döda, samt täcka över varje kruka så gott det går med handdukar. Detta har hjälpt någorlunda, men hittar alltid 1-4 nya myggor i varje kruka varje dag. Upptäckte att nematoder kan hjälpa till att bekämpa larverna i jorden, men har inte lyckats läsa mig till vart nematoderna tar vägen eller vad de gör efter att de haft ihjäl alla sorgmyggelarver? Dör de själva eller lever de kvar i jorden? Vad har de för effekt på mina växter? Läste någonstans på internet att nematoder är skadligt för rotsystemet och blev väldigt tveksam när det inte stod något om vart nematoderna blir av.

Hoppas ni kan svara på min fråga så jag känner mig trygg i att beställa nematoder för att bekämpa angreppet.

Vänliga hälsningar
Johan


Johan

Kommentarer

 • Hej Johan,
  Du behöver inte vara orolig att nematoderna kommer göra skada utan dessa är nyttodjur som dör när det inte finns någon mer mat för dem att finna dvs sorgmyggor etc. Läs gärna mer om Nemablom här på hemsidan. Klicka på länken nedan:
  Nemablom
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Hej
  Letar efter dessa Nematoder, Villa butiker har dessa i lager, hittar inte denna uppgiften på hemsidan.
  (Bor i Helsingborg, och jobbar i lund, så antingen rydebäck enhet Lund är att föredra) 
  Vill gärna ha dessa Nematoder i "dval-form",
  Hur lång tid tar det innan nematoderna vaknar i rumstemperatur?
  Hur stora är förpackningarna, om man nu ska ta med en kylväska?
  Mvh
  Patrik
  Patrik Hansson
 • Hej  Patrik!
  Nemablom Nematoder ska finnas att köpa i alla butiker, men kolla gärna direkt med butiken i förväg om du vill vara säker, så att det inte tagit slut. Du kan även beställa nematoder i e-handeln för leverans direkt hem eller hämta ut i butik: Nemablom nematoder.
  Förpackningen har en hållbarhet på 1 år, om du förvarar den i kylskåp eller 3 månader i rumstemperatur. Nematoderna är kylförvarade fram tills de levereras, men det är inga problem att stoppa in dem i kylskåpet igen när du kommer hem efter en kortare tid i värme. Förpackningen är inte särskilt stor alls, då vi pratar om mikroskopiska djur, så en liten kylväska blir jättebra. Lycka till!


  Johan Jancke Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.