Till senaste kommentaren

Varför vissnar de nya bladen på monsterafingerranka?

Jag har köpt en Monsterafingerranka för 2 månader sedan. Den har inte vuxit något. Så jag blev glad när jag fick se att de kom en ny knopp. Men såg nu att knoppen har vissnat. Ska den stå vi ett fönster så den får mer ljus? Vattnar en gång i veckan och duschar ibland. Vad gör jag för fel?

Kommentarer

 • Hej och tack för din fråga!

  Ja, jag tycker att du ska försöka ställa plantan ljusare. Visserligen tål monsterafingerranka halvskuggiga till skuggiga lägen, likaså tål den lite torrare luft, men vintern hos oss här i Norden är extremt mörk och mängden torr varm luft i förhållande till mängden ljus blir för mycket för många plantor.
  Om bladen i övrigt är fräscha, tycker jag inte du ska ändra på vattningen, men det kan behövas en omplantering nu efter den mörkaste tiden. Se efter om krukan är full av rötter och sätt i såfall om den i en lite större kruka med vanlig blomjord.
  Fortsätt gärna duscha din monsterafingerranka, men aldrig före att eventuell sol kommer på för dagen. Ett bra tips generellt är också att sätta ut lite små skålar med vatten intill krukväxterna - de dunstar lite fukt hela tiden vilket är gynnsamt för växterna.

  Planterar du om din växt nu, så börja ge näring för gröna växter en månad efter. Om krukan inte är full av rötterna så behöver du inte sätta om den och då kan du börja med näringen redan nu.

  Lycka till!
  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.