nypon på flammentanz

Ska nypona klippas bort på Flammentanz. Har sett att det blivit nypon på honungsrosen också, ska dessa klippas bort, eller hur ska man tänka.

Undrar även om man bör klippa bort fröställningarna på utblommade tulpaner ( ej vildarter)?

Har även en växthusfråga, skulle vilja sätta både björnbär och vinranka i växthuset ( 9 kvm). Ska dessa sättas i marken /( under plattorna) i växthusgolvet. Växthuset är inte isolerat. Har ni tips på sorter av björnbär och vinranka som passar för ett sådant växthus?

Inaolm

Kommentarer

 • Hej!

  Varken Flammentanz eller Honungsrosen är remonterande (återblommande) utan får bara ett, om än långvarigt, flor. Det gör att man inte måste ta bort nyponen, så länge man inte störs av utseendet.
  Nyponen uppskattas av fåglar men även vi människor kan ta till vara dessa.

  Remonterande rosor, de som alltså bildar nya knoppar och blommar om flera gånger hjälps av att man tar bort övervissnade blommor så att plantan kan lägga kraft på nya blomknoppar i stället för att bilda frö, vilket ju är nyponens egentliga funktion.

  Jag tycker det är en bra ide att ta bort överblommade tulpanblommor utom hos vildarter och botaniska sorter som också kan sprida sig med frö. Det gör att bladverket vill vissna ner snabbare och hjälpa till att ladda på ny näring i löken.

  När det gäller björnbär och druvor i växthuset, vilken växtzon bor du i? Om du skriver in ditt postnummer på den nya fantastiska digitala zonkartan så får du fram exakt om du inte vet. Länk här:
  https://zonkartan.se/
  Har du odlingsbäddar eller öppen jord i växthuset, eller är det bara stenläggning och krukor/odlingslådor?

  Återkoppla så ska jag hjälpa dig vidare

  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
 • Hej!
  Tack för svar!
  Jag bor i zon 3. Växthuset har pallkragar ovanpå stensättning. Grunden är inte isolerad. Är ett alternativ att flytta på en av stenplattorna för att sätta vinranka där? Vilka sorter av björnbär och druvor skulle passa bra? Finns det andra alternativ på fleråriga växter man kan ha i ett mindre växthus med ovanstående betingelser?
  Inaolm
 • Hej igen!

  Både björnbär och druvor behöver större djup än dubbla/trippla pallkragar. Plantor av vindruvor går utmärkt att sätta om du tar bort stenplattor, gräver ordentligt och använder rätt jord för sortens druva. Baltiska staketdruvor som oftast har högre härdighet behöver sur jord med lågt pH-värde, medan vanliga druvor ska ha vanlig men bra planteringsjord.
  Jag tycker att det är klokt att välja någon av de baltiska sorterna. En av mina favoriter är 'Zilga' som anses vara en av de allra mest köldtåliga sorterna.
  Läs mer om den på vår hemsida här:
  Druva 'Zilga', Blomsterlandets hemsida
  Du hittar andra sorter av de baltiska druvorna på vår hemsida och de räknas till Labrusca-gruppen

  När det gäller björnbär tycker jag att du ska fundera på något annat. Det finns risk att rötterna växer sig så starka att de kan flytta stenplattor och dessutom vara oerhört svårt att ta bort om du skulle önska det i senare skede.

  En favorit för mig och som egentligen är härdig utomhus ganska långt norröver är kiwi. Odlas kiwi i växthus fås en mycket tidigare skörd. Det finns sorter som är självfertila men bäst är de sorter som kräver en hon- och en hanplanta.

  Lycka till med odlingen!
  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.