Till senaste kommentaren

Kan man odla blåbär och hallon i kruka?

Går det bra att odla blåbär och hallon i en stor kruka i trädgården?
Blomsterlandet

Kommentarer

 • Det går bra att odla hallon i kruka som kan stå i trädgården eller på en balkong. Plantera busken i en större kruka som är gjord i ett isolerande material för att klara vintern på bästa sätt. Fyll krukan med en blandning av U-jord och rhododendronjord och tillsätt flytande näring vid ett par tillfällen under säsongen. Skörden kanske inte blir lika riklig som om den vuxit på friland, men bären blir lika goda!
  Det går även bra att odla blåbär i flera år i stor kruka. Viktigt är att ha rhododendronjord, som är surare (har lägre pH-värde) än vanlig jord. För att det ska bli rikligt med bär fordras också att du har två plantor av olika sorter. Du får alltså se till att ha en annan planta av annan sort i en kruka intill.
  Om blåbärsbusken ska klara vintrarna bör krukan vara rejält stor och kanske lindas in i bubbelplast på vintern.
  Blomsterlandet
 • Hej!
  Finns det någon härdig sort till växtzon 5-6? Vill gärna odla hallon på balkongen men bor i Västerbotten. Tänkte köpa isolerat kruka till, men har svårt att hitta rätt sort.
  Tami
 • Hej,
  Det finns en hallonsort e-plantan 'Haida' som klarar zon 6. Men eftersom du ska odla på balkong får man räkna med att det är zon 7. Jag tycker dock att du ska göra ett försök. Bra isolerade krukor finns i frigolitmaterial. Blomsterlandet har flera olika varianter av färger och former att välja mellan. Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Hej!
  Jag skulle vilja odla hallon på balkongen och har isolerande krukor.

  Kan du rekommendera eller nämna någon sort av s.k. sommarhallon med härdighet till zon 5?
  Kan du rekommendera eller nämna någon sort av s.k. hösthallon med härdighet till zon 5?

  Tror du att det bör fungera om man planterar sina hallon på hösten, även när man odlar dem på balkongen?

  Jag bor i zon 4 (Uppsala) men räknar med zon 5 eftersom jag odlar på balkong. Tänker jag rätt?
  Vänliga hälsningar
  Lotta
  Lotta
 • Hej Lotta,
  Du tänker alldeles riktigt med att välja en hallonsort som är härdigare en växtzon över den där du bor i och med balkongodling. Det finns flera olika sommarhallonsorter att välja mellan och som är härdiga till zon 5-6. Tex yrädgårdshallon Rubus Hallon-Gruppen 'Mormorshallon' är härdig till zon 6 så denna skulle du kunna plantera liksom Haida som går till zon 6, och den gula golden Queen till zon 5. Dessvärre är hösthallon mindre härdigare och därför har jag ingen sort att rekommendera till dig.

  Krukan bör rymma minst 20 liter jord men gärna ännu större. Jorden bör ha ett lägre pH-värde som tex rododendronjord. Det går bra att plantera nu på hösten.
  Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Måste man plantera 2 olika sorters blåbär för bästa resultat?
  Gunnel Bolmgren
 • Hej Gunnel!

  Ja, det stämmer. Sorterna är egentligen självfertila, dvs ger skörd med bara en planta, men avkastningen ökar betydligt om man planterar två eller flera sorter tillsammans.

  Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.