Till senaste kommentaren

Kan man ha flera tomatplantor i samma kruka?

Kan man ha flera tomatplantor i samma kruka om den är tillräckligt stor?
Blomsterlandet

Kommentarer

 • Eftersom tomater behöver massor av vatten, näring, ljus och utrymme är det inte en god idé att sätta två plantor i samma kruka, såvida det inte är stora terasslådor med en längd uppemot en meter.
  Blomsterlandet
 • Har tomatplantor uppkomna cirka 12 cm och planterat om 1-2 st i jättekrukor; nedersta bladparet vilar på jorden! Hur skall de stå nu innan jag sätter dom i växthus utan värme? En tomatodlare informerade mig om att i Sverige mognar dom dåligt utomhus  

  😘🍅
  Karin christensson
 • Hej Karin!
  Om du inte har värme i växthuset så är det bäst att du behåller plantorna inomhus i ett ljust fönster ett tag till. Tomatplantorna tycker inte om när temperaturen går under 10-15 grader, även om de klarar lägre temperaturer än så. Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Tack snälla❤️
  Karin Christensson
 • Skall nedersta bladparet på tomatplantorna vila på jorden🌺
  Karin Christensson
 • Hej Karin!

  Nej, inga blad ska ha direkt kontakt med jorden. Däremot kan du gärna nypa bort de nedersta bladen (om plantan blivit stor och har flera blad högre upp). Därefter kan du plantera ner plantan djupare än den stått tidigare. Det utvecklas då nya rötter längs stjälken och du får en stadigare planta med större rotsystem. Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Kan man ha tomatplantorna ute from nu, mitten av maj?
  Camilla Cöster
 • Hej Camilla! Håll koll på temperaturen. De behöver avhärdas innan de sätts ut, både för kyla och solen. Tomater är hyfsat tåliga, men de vill inte stå kallt. Hälsningar Frida
  Frida Nyberg Trädgårdsmästare
 • Tack för svaret  Då tar jag in dem om jag ser att det ska bli kalla nätter.
  Camilla Cöster
 • Hej min första TOMATPLANTA har jag fått i morsdagspresent.
  Hur mycket är mycket vatten, läste att om man vattnar förmycket blir det mindre tomater och mer blad.

  anne-charlotte haars
 • Hej Anne-Charlotte!
  Vilken trevlig Morsdag-present!
  Tomater är törstiga och kan behöva vattnas var och varannan dag. Men de återhämtar sig även om de slokar lite när de är törstiga. Det är svårt att säga hur mycket och ofta de ska vattnas, det beror på hur de står, hur stora de är och hur stor kruka de står i. Jag kanske vattnar mina tomater 3 ggr i veckan nu, men under sommaren när de har vuxit till sig vattnar jag varje dag, ibland två gånger.
  Hälsningar Frida
  Frida Nyberg Trädgårdsmästare
 • Hej! Så bra att jag hittade hit.😊 Jag har haft tomater och annat på min ingl. balkong tidigare men nu är det lite annorlunda med tomatplantorna. Jag stoppade ner tomatskivor från små romantica- och pärltomater i flera små krukor tidigare i vår. Har planterat om två ggr och de växer så det knakar. Skulle vilja skicka bild. Nu dags att plantera om igen till ännu större krukor. Frågan är bara vad jag skall göra, för nu är det flera plantor (mellan 7 och 15 st ) som i en grupp i varje kruka. Ca 30 cm höga och mycket fina och välmående. De går nog snart i blom. Förstår ju att det inte är så smart att fortsätta så här. Ska jag försöka dela på dem till olika krukor en o en eller klippa bort/ned så det bara blir en planta kvar i varje kruka? Eller vad göra? Är lite rädd att dela på dem, kanske förstör jag alla rötter. De står på min inglasade balkong i söderläge. Har nya bra persienner så jag kan vb begränsa solljuset på dagen. Detta är i Luleå.
  En till fråga, undrar hur höga plantorna kan bli och om båda sorterna skall tjuvas.
  Hälsningar Inga B
  Inga Brännström
 • Inga Brännström
 • Skrev ett långt inlägg med frågor om tomatplantor som står i klunga i krukor. Har planterat tomatskivor och frågade om hur göra. Vet inte om mina frågor kom iväg. Försökte även skicka en bild.
  Hälsningar Inga B
  Inga Brännström
 • Hej Inga!
  Tack för frågan och bilden!
  Jag tycker absolut att du ska försiktigt dra isär plantorna och plantera dem en och en i varsin kruka. De brukar vara lätta att ha att göra med. Planterade så tätt är det stor risk att de inte kommer utvecklas bra annars. Det går ju också att ta bort några plantor om du inte behöver så många. Dessa sorter brukar bli högväxande, kanske 1,5 meter höga och de ska tjuvas.. Lycka till med odlingen!

  Frida Nyberg Trädgårdsmästare
 • Jag har en fråga om näring i vattnet. Jag vattnar nu varje gång med tomatnäring, brun sådan. Hälften av vad som rekommenderas. en halv kvarts kork till 1 lit vatten. Hur blir det nu när det är så varmt i solen. Jag vattnar varje dag och duschar dem. skall jag ta varannan vatten?
  eivor åbrandt
 • Hej Eivor,
  Eftersom du bara vattnar med halv dosering av näring kan du fortsätta att ha i näringen i vattnet, möjligen kan du späda ut denna ytterligare. Om du märker att det blir mer bladmassa än blomknoppar kan du hålla igen på näringen ett par veckor. Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.