Odla hallon

Hej! Jag funderar på att odla trädgårdshallon ruby beauty i kruka på min balkong. Kan jag endast använda rhododendronjord eller behöver jag blanda ut den? Ska jag ge näring och isåfall vilken?

Om jag vill odla jordgubbar i kruka, fungerar det då med tomatjord? behöver man ge näring till dom under sommaren och isåfall vilken?
Sandra

Kommentarer

 • Hej,
  Du kan blanda ut rododendronjorden med en Yrkesodlarjord eller annan jord men du bör fortsatt ha ett lågt pH-värde i jorden.


  Jordgubbar är tåliga och brukar inte vara särskilt kräsna med jorden så tomatjord kan mycket väl fungera. Näring kan du ge vid ett par tillfällen men helst inte senare än slutet av juni. Du kan använda flytande näring för grönsaker eller sommarblommor. Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Hej köpte två hallon plantor " trädgårdshallon Preussen på Blomsterlandet 2016 som jag planterade på min kolonilott. Hittills har de varit som jag förväntat mig. 2018 mycket bra skörd, lite mindre-19. Men nu har det hänt något, bladen vissnar både på fjolårsskott och på de nya som kommit upp. Vad kan det vara för fel?
  Eva Vakrakos
 • Hej Eva!
  Tack för din fråga! Det finns ett antal olika sjukdomar som kan drabba hallonplantor. En ganska vanlig sådan är hallonskottssjukan, som är en svampsjukdom. Den brukar visa sig redan under sommaren i form av att man kan se mörkbruna eller violettbruna partier/fläckar längs stjälkarna på årsskotten. I senare skede så vissnar hela stjälkar/plantor ned. För att motverka sjukdomen är det viktigt att klippa bort de äldre skotten som gett hallon direkt efter skörden, så att man bara har årsskotten kvar på hösten. Det är även viktigt att hålla glest och luftigt i hallonlandet - alltså gallra ordentligt. Alla angripna skott klipps bort så snart angreppet visar sig. Med dessa åtgärder kan man förhoppningsvis minska problemen. Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.