Till senaste kommentaren

Odlingslådor med ev knippebakterios/rotkräfta, går det odla i dessa?

Hej! Jag har 3-4 odlingslådor som jag har haft dahlior i. Upptäckte när jag grävde upp dem i höstas att en eller flera i varje låda hade knippebakterios och/eller rotkräfta. Vad kan jag göra med deras lådor i år? Är det helt kört för jorden i dem eller kan jag odla ätbara saker eller något annat? Vänligen Frida 

Frida

Kommentarer

  • Hej Frida!

    Knippebakterios är tyvärr väldigt vanligt på dahlior och i odling överlag. Det är många växtfamiljer som kan drabbas och bakterien kan ligga latent i växten under lång tid utan att växten visar några symtom.

    Det råder osäkerhet kring hur länge bakterien finns kvar i jorden, men forskning visar att i en biologiskt aktiv jord dör bakterien efter några månader. Så istället för att forsla bort jorden är mitt råd att du tillsätter kogödsel och komposterade växtdelar nu på våren för att få en så biologiskt aktiv jord som möjligt. Däremot bör du låta bli att odla något i bäddarna i år för att vara på den säkra sidan. Nästa säsong kan du odla som vanligt igen, då borde jorden vara bakteriefri.

    Lycka till!
    Johan Jancke Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.