Ogräsfri rosenrabatt?

Vi har fått vår gamla rabatt bortgrävd p.g.a. gatuarbete, så vi ska nu börja om. Finns det någon bra marktäckare som dels är tät nog att hålla ogräset borta och som rosor trivs att växa i? Rabatten är 3x1 m utmed en asfalterad väg, vid husvägg i öst-syd-öst läge i Stockholm. Vi har just fyllt drygt 50 cm djupt med hälften Blomsterlandets rosjord och hälften planteringsjord.
Tacksam även för tips på rosor, max 1 meter höga, gärna stora blommor, röda eller rosa, som har ett fylligt bladverk och vackert växtsätt så vi slipper se så mycket av väggen...
Per Hallgren Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Per!

  Tack för dina frågor! För att rosor ska trivas riktigt bra så behöver de få mycket näring och vatten. Av den anledningen så ser man sällan rosenplanteringar med någon marktäckare planterad inunder, då den skulle bli en konkurrent till rosorna. Dessutom så blir det ju avsevärt mycket besvärligare med vintertäckningen när man ska kupa upp jord kring plantorna. Av dessa anledningar skulle jag egentligen vilja avråda från marktäckare under rosor - men därmed inte sagt att det inte är möjligt. Det finns en rad marktäckare som i princip skulle kunna användas, t ex aubretia, gul fetknopp, rosenbräcka, skuggbräcka eller bergsnejlika.

  Några tips på bra rossorter som skulle kunna passa:

  Röda: Ingrid Bergman, Carl Philip, Nina Weibull.
  Rosa: Astrid Lindgren, Bonica, The Fairy.

  Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.