Ohyra

Har fått små små larver/kryp i jorden i mina växter, som senare blir små flugor. Kan det kanske vara sorgmyggor? Har behandlat med nemablom 2 gånger men det hände ingenting, har nu kastat  mina 4 palettblad som hade många kryp i sig och nu har mängden flugor minskat rejält, kan dock fortfarande se små kryp i ett elefantöra och en arekapalm. Finns det något annat medel jag kan behandla växterna med? Eller ska jag behandla en gång till med nemablom?
Elin

Kommentarer

 • Hej!
  Sorgmyggan är den svarta lilla flugan som vi ser runt jord och växter. Deras larver är nästan genomskinliga, 1 cm långa och med ett svart huvud. Gräver man lite i jorden så brukar man kunna hitta dem. Är det denna larv som du har sett? De är vanligare i växter som vattnas ofta, såsom palettblad men de kan förekomma i alla växter. Sätt gärna klisterfällor i krukkanten för att fånga de flygande insekterna. Det brukar hjälpa bra och vara ett bra komplement till nemablom. Tycker det låter lite märkligt att det inte gett någon effekt med detta medel, det brukar ge god effekt.
  Hälsningar Frida
  Frida Nyberg Trädgårdsmästare
 • Tack för svar! Jag har sett några såna larver du beskriver men har sett desto fler ca 2-3 mm långa små vita kryp/larver, vissa är mer som en larv och vissa ser mer ut som en litet kryp. Vissa hoppar också lite i jorden. Det är kanske något mer än sorgmyggor jag har då?
  Elin
 • Ja det låter som hoppstjärtar. De är kritvita och pigga små insekter som håller till i jorden eller under krukan. De är en viktig nedbrytare i naturen, men kan i en kruka bli väldigt många. Det brukar hjälpa att låta krukan stå nedsänkt i vatten några timmar, plantera om i ny jord eller skölja ur krukan. De är dock ofarliga och räknas inte som någon skadegörare. Hälsningar Frida
  Frida Nyberg Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.