Till senaste kommentaren

Vad gör man åt larver och nät på äppelträd?

Vi får som larver som spinner nät på våra äppelträd, det ser ut som att samma larver finns på slånbärssnår. Blir som vita nät som innehåller massor med larver. Bladen skrynklar ihop sig ungefär när den börjar blomma, därefter kommer näten som fylls med larver. Vad kan man göra?
Blomsterlandet

Kommentarer

 • Det låter som att det kan vara angrepp av exempelvis häggspinnmal du råkat ut för. Den kan angripa många olika slags träd och buskar, inte bara häggen. Men kan också vara någon annan mal som spinner in dina träd. Det finns även äppelspinnmal. Googla gärna för att se bilder och jämföra.
  Dessa angrepp är inte helt ovanliga i naturen och uppkommer till stor del slumpvis. Ibland drabbar de också oss trädgårdsägare.

  Rådet är att vara vaksam redan före den tid då angreppen brukar börja. Spola av trädet med en hård stråle vatten.
  Kolla gärna runt efter biologiska medel redan under vintern om ni vill testa. Det heter Bacillus thuringiensis och säljs under flera olika namn. Det finns ett par varianter av dessa nyttiga baciller (som alltså är aggressiva mot skadedjur och inte alls giftigt för växter/djur/människor, så det är viktigt att se till att det är rätt sort. De firmor som finns kommer med all säkerhet att hjälpa dig med detta.
  Att vi inte säljer dessa produkter har med lagringen att göra, de är dyra och inköpsvägen till konsument måste bli så kort som möjligt.

  En produkt som vi har heter Solabiol insektsspray och är ett naturens eget gift och tar kål på de larver som träffas. Medlet har inte fullgod verkan och ska inte kombineras med biologisk bekämpning.

  Så fort spånad börjar synas ska man plocka bort för hand och bränna så mycket man kan. Som så ofta gäller det att vara ute i god tid och jaga. Men dessa kryp, spinnmalarna är fantastiska på det de gör - det får man tyvärr ge dem.

  Oftast är det ingen fara för ett etablerat träds överlevnad, men helt klart har dessa angrepp en klar negativ verkan på växterna.
  Blomsterlandet
 • Fullt med spinn på äppelträden var ska man göra
  AnnaLena Kullman
 • Hej AnnaLena!
  Är du säker på att det är spinn som drabbat ditt träd? De brukar normalt inte angripa fruktträd utan det brukar då handla om spinnmal, liksom i inlägget här ovan. Följ i sådana fall råden här och plocka bort angripna blad så snart som möjligt. Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Hur stor chans är det att spinnmalen kommer tillbaka nästa år? Helt omöjligt för mig att ta bort angripna blad ... jag har alldeles för många fruktträd ... äger en mindre frukträdgård.
  Ragnhild Fernlund
 • Hej Ragnhild!
  Angreppen brukar normalt bara "blomma ut" under de år när förutsättningarna är helt rätt. Alltså är sannolikheten för angrepp flera år på raken ganska låg. Lycka till nu!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Hej!
  Har samma angrepp på vårt transparent blanche träd. Många grenar ser alldeles döda ut. Inga blad. Bara gröna blad i toppen. Små äpplen finns. går det att rädda trädet.

  Lisbeth
 • Hej Lisbeth!
  Ett vuxet träd klarar dessa angrepp av spinnmal och kommer med nya blad. Det bästa brukar vara att låta det återhämta sig själv. Men behöver trädet beskäras så går det bra att göra det nu aug-sept eller under vårvintern. Det brukar stimulera till nya skott. Lycka till!
  Hälsningar Frida
  Frida Nyberg Trädgårdsmästare
 • Tack för ditt svar.Jag har ytterligare en fråga. Kan vi göra något för att undvika spinnmal nästa säsong? Lisbeth
  Lisbeth
 • Hej!
  Medlet Turex, eller LARVskydd innehåller en bakterie som biologiskt bekämpar larver, så det går att använda. Ofta varierar angreppen från år till år, så det är inte alls säkert att det blir samma nästa år. Det är bra att hålla utkik tidigt på säsongen och åtgärda direkt. På mina små träd klipper jag bort de första larvkolonier jag ser och har på så sätt blivit av med det.
  Frida Nyberg Trädgårdsmästare
 • Skyddet som skall hålla larven borta från äppelträdet skall sättas upp innan första frostnatten.
  Här på västkusten har vi varit tvugna att skrapa bilens rutor två nätter,
  Är det kört med att binda upp detta hinder. Vad larven heter vet jag inte.

  MVH
  Eive Johansson
 • Hej Eive!
  Jag tror att det är angrepp av frostfjäril du tänker på. Det är en s.k. mätarlarv som inte spinner några nät, men däremot äter glupskt på t ex bladverket. De limringar som du tänker på ska sättas upp innan de vinglösa honorna börjar klättra upp i trädet för att lägga sina ägg. För bästa effekt så ska de sättas upp tidigt på hösten, gärna redan i augusti. Jag föreställer mig att du inte får så särskilt stor effekt av limringarna om de sätts upp så här sent. Tyvärr.
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.