Till senaste kommentaren

Vad gör man åt larver och nät på äppelträd?

Vi får som larver som spinner nät på våra äppelträd, det ser ut som att samma larver finns på slånbärssnår. Blir som vita nät som innehåller massor med larver. Bladen skrynklar ihop sig ungefär när den börjar blomma, därefter kommer näten som fylls med larver. Vad kan man göra?
Blomsterlandet Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Det låter som att det kan vara angrepp av exempelvis häggspinnmal du råkat ut för. Den kan angripa många olika slags träd och buskar, inte bara häggen. Men kan också vara någon annan mal som spinner in dina träd. Det finns även äppelspinnmal. Googla gärna för att se bilder och jämföra.
  Dessa angrepp är inte helt ovanliga i naturen och uppkommer till stor del slumpvis. Ibland drabbar de också oss trädgårdsägare.

  Rådet är att vara vaksam redan före den tid då angreppen brukar börja. Spola av trädet med en hård stråle vatten.
  Kolla gärna runt efter biologiska medel redan under vintern om ni vill testa. Det heter Bacillus thuringiensis och säljs under flera olika namn. Det finns ett par varianter av dessa nyttiga baciller (som alltså är aggressiva mot skadedjur och inte alls giftigt för växter/djur/människor, så det är viktigt att se till att det är rätt sort. De firmor som finns kommer med all säkerhet att hjälpa dig med detta.
  Att vi inte säljer dessa produkter har med lagringen att göra, de är dyra och inköpsvägen till konsument måste bli så kort som möjligt.

  En produkt som vi har heter Solabiol insektsspray och är ett naturens eget gift och tar kål på de larver som träffas. Medlet har inte fullgod verkan och ska inte kombineras med biologisk bekämpning.

  Så fort spånad börjar synas ska man plocka bort för hand och bränna så mycket man kan. Som så ofta gäller det att vara ute i god tid och jaga. Men dessa kryp, spinnmalarna är fantastiska på det de gör - det får man tyvärr ge dem.

  Oftast är det ingen fara för ett etablerat träds överlevnad, men helt klart har dessa angrepp en klar negativ verkan på växterna.
  Blomsterlandet
 • Fullt med spinn på äppelträden var ska man göra
  AnnaLena Kullman
 • Hej AnnaLena!
  Är du säker på att det är spinn som drabbat ditt träd? De brukar normalt inte angripa fruktträd utan det brukar då handla om spinnmal, liksom i inlägget här ovan. Följ i sådana fall råden här och plocka bort angripna blad så snart som möjligt. Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Hur stor chans är det att spinnmalen kommer tillbaka nästa år? Helt omöjligt för mig att ta bort angripna blad ... jag har alldeles för många fruktträd ... äger en mindre frukträdgård.
  Ragnhild Fernlund
 • Hej Ragnhild!
  Angreppen brukar normalt bara "blomma ut" under de år när förutsättningarna är helt rätt. Alltså är sannolikheten för angrepp flera år på raken ganska låg. Lycka till nu!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.