Till senaste kommentaren

Vad är det för vita prickar på kryddväxterna?

Jag har fått något slags djur som inte går att se, men de lämnar efter sig svarta prickar som avföring samt suger saften ur bladens celler. Vad är det för något som angripit mina växter? Det är bland annat mynta, basilika som har drabbats. Vad kan jag göra för behandling och fortfarande ha det ätbart (alltså inte förgifta kryddorna)?


Blomsterlandet

Kommentarer

 • Det verkar som att dina kryddor drabbats av trips. Precis som du beskriver så suger de ut växternas cellsaft så att det bildas vitaktiga strimmor och de svarta glänsande prickarna som du ser är deras avföring.

  Det du kan göra för att bli av med dem är att duscha plantorna ordentligt två gånger i veckan under ett par veckors tid. När du duschar dem är det viktigt att du kommer åt undersidan av bladen eftersom det är där djuren främst lever.

  Du kan även pröva att spruta med plantorna med såpvatten. Då det handlar om växter som du ska äta så kan du tyvärr inte använda dig av de starkare medel som finns på marknaden.

  Tripsen trivs i torra och varma miljöer så om du kan hitta en plats för din basilika och mynta där det är halvskuggigt och lite svalare kan det hjälpa.
  Blomsterlandet
 • Hej jag har fått vita prickar på min mynta ser ut som mögel vet inte vad det är ni kanske vet vad det är kommentera snälla vill inte bli förgiftad.    Mvh//Melwin
  Melwin
 • Hej Melwin!
  Har du möjlighet att lägga upp någon bild på hur det ser ut, så kan jag lättare hjälpa dig.
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Hej, min mynta verkar ha drabbats av nåt liknande. Försöker bifoga bild här så kan ni se. Är det duscha myntan som gäller då?
  Gabriella Hellman
 • Vad är det som angriper basilikan? Vita fläckar på ovansidan och det börjar bli ätet på bladen. Bästa behandlingen? 

  Maj Stoddard
 • Hej Maj! Det ser ut som små begynnande angrepp av tex trips. Plocka eller klipp bort angripna delar. Det ser även ut att vara någon larv eller snigel som har varit där och tuggat. Vänd på bladen och kika. De kan ju med stor sannolikhet ha krypit därifrån om inget syns nu.
  Frida Nyberg Trädgårdsmästare
 • Jag har samma problem, tror jag.

  Jag testade att fukta papper med Röd Ceder olja och drog längs kant på kruka

  Men bara en gång. Ska testa att upprepa moment med intervall om 2-3 dagar

  Annars har jag hört att Neem olja ska fungera bra. Speciellt på gröda man äter, kryddor, träd som ger frukt d yl.
  Daniel
 • Tack för tipsen, Daniel! Trevlig helg!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.