Hur blir jag av med liljebaggar?

Jag har en rabatt med orange liljor och dom blir översållade med Liljebaggar. Nu har det börjat komma upp knopp och när jag rensade ogräs runt där dök det upp massor med baggar ur jorden. Vad gör jag för att utrota dem.
Monica Vikström

Kommentarer

 • Hej Monica!

  Att helt bli av med liljebaggarna är tyvärr väldigt svårt. De vuxna baggarna sitter gärna på bladen och syns tydligt då de lyser röda. Man får smyga sig på dem, för så fort de känner vibrationer kastar de sig ner till marken och vänder den svarta undersidan upp. Då är de svåra att se. Stå stilla och vänta en stund, så börjar de röra sig igen och försöker gräva ner sig i jorden.Då tar du upp dem och lägger på ett hårt underlag och trampa eller kläm ihjäl dem.

  Även de små larverna som ligger i sin egen avföring i små geggiga klumpar på undersidorna måste hanteras och klämmas ihjäl.

  Det är ett arbete för de tålmodiga och inte så lätt äcklade, men om du upprepar detta många gånger och tar bort dem så snart de visar sig så ska du se att det ger resultat. Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Tack för snabbt svar fast det inte var så upplyftande precis. Hade hoppats att det bara var att spraya typ såpa eller bikarbonatblandning eller nåt !!!
  Ut och jaga alltså.
  Tack i alla fall
  Hälsningar Monica
  Monica Vikström
 • Hej!!  Har upptäckt att vi har haft/fått liljebaggar i vårt blomsrerland. Eftersom alla växter har blivit angripna måste man gräva upp landet för att bli av med ohyra??
  Titti andersson
 • Hej Titti!
  Om det är ett helt blomsterland med liljeväxter så kan dessa angripas hårt av liljebaggar. Andra växter går dock säkra, eftersom dessa baggar är specialiserade på just liljor. De håller till på växtens ovanjordiska delar, både de vuxna baggarna och deras larver. Är det så att du vill gräva upp alla angripna liljor och byta ut dem mot andra växter? Om så är fallet, så går det jättebra att spara den befintliga jorden och bara jordförbättra innan plantering.
  Frida Nyberg Trädgårdsmästare
 • Hej Frida och Titti
  Jag hade också liljebaggar på mina liljor förra året men i år var där inte en enda en. Vad jag gjorde? Min sonhustru är trädgårdsmästare och jag frågade henne om hon hade något förslag. Hon funderade och till slut föreslog hon att jag skulle prova att strö på myrr. Jag hade ett par baggar i jorden och provade och, jag lovar, dom gillade inte myrr. Så i våras strödde jag myrr över liljorna och jorden runt och har alltså inte haft en enda bagge i år. Kan vara värt att prova.
  Hälsningar Monica
  Monica Vikström
 • Vi tackar för tipset 😀
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.